агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

На думи руснаците затягат обръча около Бахмут, но видеокадри сочат друго

Затяга ли се руският обръч около Бахмут? Според данните на руското военно министерство в канала му в Телеграм, както и на популярния руски телеграм канал “Рибар” за изминалото денонощие може да се направи такова заключение. Само че данните на Генералния щаб на украинската армия за поредна порция отбити руски атаки по най-важните позиции за линията на защита, водена от Бахмут, както и заключенията в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) сочат друго.

Превзехме Озареновка, Зеленополе и Андреевка, атакуваме Курдюмовка, хвали се “Рибар”. За всички тези “успехи” обаче дотук има геолокализирани видеокадри само от Озареновка и то какви кадри – как украински дронове бомбардират позиции на руски войници с дронове.

Според ISW обаче, дори и всичко казано от руснаците да е вярно, въпросните селца са на югоизток от Бахмут, на разстояние между 5 и 13 километра и от нито една от тези позиции руската армия не може да прекъсне двете най-важни за украинците логистични линии за защита на града – магистралите Т0513 (Бахмут – Северск) и Т0504 (Бахмут – Костянтинивка). Отделно, за да се напредне от някои от позициите, които руснаците казват, че са превзели, трябва да се премине през няколко километра голо поле и под артилерийския огън на укрепените в Бахмут украинци.

Положението в Маринка остава патово – от украинска страна няма информация какво става там, от руска данните са за ожесточени боеве в центъра на градчето, което е важно за украинската позиция в Авдеевка.

За сметка на това дори руските източници (например “Рибар” в обзора си от снощи) сочат, че украинците успешно нанасят удари по Сватово в Луганска област. В сутрешната сводка на украинския щаб е посочено, че при поредния такъв удар са убити най-малко 20 руски войници и са ранени 30. По линията Сватово – Кремена руснаците вече са изградили защитни съоръжения по линия от над 50 километра. Руснаците отново казват и, че украинците опитват атаки откъм Куземовка и Площанка, но засега без успех.

За Беларус има данни, че руснаците прехвърлят танкове и ракетни системи “земя-въздух” “Тор”. Само че това се прави с цел обучение на войници, а не с цел подготовка за атака откъм Беларус – това е украинската оценка. Причината руснаците да подготвят военни полигони за обучение в Беларус е, че много от опитните им инструктори бяха хвърлени на фронта в Украйна и загинаха, което води до недостиг на важни кадри.

Вижте още:  Столтенберг: България е ангажиран съюзник на НАТО

Украйна обаче очаква мащабна руска ракетна атака до дни, най-късно през следващата седмица. Украинските оценки са, че тя няма да е по-мощна от последната засега, защото Русия няма достатъчно резерви от високоточни оръжия, за да усили допълнително натиска.

Интересен щрих от войната е и съобщение на беларуската опозиционна телевизия NEXTA, че кметът на руския град Белгород е напомнил къде са бомбоубежищата в града, при това публикувайки точна карта.

Друга важна новина са сериозните критики сред руските военни блогъри в Телеграм заради решението на руското военно министерство да постави под строг контрол разпределението на стоки с двойна употреба, включително раници, дрехи обувки. Това беше направено, за да се осигурят нуждите на руската армия. Само че оплакванията от липса на сносна екипировка и оборудване за руските войници са факт вече от месеци и имаше много сигнали как на новомобилизирани се казва сами да си купуват лична екипировка. Сега, след това решение на руското военно министерство, това става много трудно.

ОЩЕ: Руски канали почнаха да говорят за нова голяма руска загуба – АЕЦ Запорожие

Източник: