агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

На ЕС ще трябват 330 млрд. евро за независимост при чиповете

Самодостатъчността е илюзия, която ще доведе до поскъпване на чиповете, според Маргрете Вестагер
(снимка: Европейски парламент)

И Intel, и TSMC категорично дадоха да се разбере, че ще разчитат на субсидии от бюджета на ЕС за изграждане на нови производствени мощности за чипове в региона. Същевременно европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер предупреди колегите си да не вземат прибързани решения в тази област.

Под претекст за борба с недостига на компоненти производителите на чипове могат да привличат средства на данъкоплатците в излишък, като същевременно не гарантират адекватна възвръщаемост, според Вестагер, цитирана от Bloomberg.

Държавна подкрепа трябва да се предоставя само за стартиране на най-необходимите проекти за региона, като всички страни от ЕС трябва да получават еднакви ползи от изпълнението им, смята лидерът на европейските антимонополни органи.

За да покрие собствените си нужди от полупроводникови компоненти за сметка на местното производство, Европа ще трябва да похарчи 330 милиарда евро, според Вестагер. „Самодостатъчността е илюзия, която ще доведе само до повишаване на цените на чиповете и ще се отрази негативно на всички пазарни сегменти”, смята тя.

По нейните думи, ЕС трябва да се бори с дефицита на международно ниво с общи усилия, като използва система за ранно предупреждение за предстояща криза на доставките на чипове.

гръцки преводач Добрич

Източник:

Вижте още:  Tesla изтегля коли заради проблем с огледалото