агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Над 20% от европейските фирми са пред фалит

21% от европейските компании се чувстват застрашени от фалит, а всяка четвърта фактура в България се просрочва.
Това сочат данни на традиционното ежегодно проучване на един от водещите международни доставчици на индивидуализирани финансови услуги и инвеститор в областта на изкупуване и управление на вземанията EOS Груп.

seo-blog7

Проучването беше представено от търговския директор на групата Светла Петрова и управителя на компаниите на ЕOS Райна Миткова в БТА.

Българският бизнес също се нарежда в групата с влошена дисциплина – 26 процента от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се плащат със закъснение или изобщо не се погасяват. Другите страни със сходен дял нередовни плащания са Гърция и Словакия (27 процента), Румъния (25 на сто), Унгария, Хърватия и Полша (24 процента).

Още по темата

15 окт 2022 14:15

49

5 окт 2022 11:08

гръцки преводач Добрич

20

24 сеп 2022 12:19

45

Средно с 2 дни се е увеличил периодът на просрочие спрямо нивата от 2019 г. България е под средното ниво на просрочие за Европа, където частните клиенти плащат със закъснение от 19 дни, а бизнес клиентите – с 24 дни, коментира Петрова. Тя обясни, че почти 60 на сто от компаниите в Източна Европа страдат от намалени печалби.

У нас проблемите, произтичащи от просрочени и несъбираеми вземания, най-често са намалени печалби (58 процента), липса на ликвидност (51 на сто), както и по-високи разходи за лихви (49 процента).

За последните две години над една трета от българските компании са предприели действия по предоговаряне условията на плащане при просрочващи клиенти в опит да компенсират негативните ефекти от коронавируса и икономическата криза. За 33 процента от анкетираните ефектът се измерва в ограничени инвестиции, 30 на сто съкращават служители или не наемат нови, а 29 процента увеличават цените на произвежданите от тях стоки и услуги.

Вижте още:  Сероводородът от Черно море може да снабдява целия ЕС с ток?

За да преодолеят негативните последици от забавени плащания, все повече компании в Европа работят с външни доставчици на услуги по управление на вземания (46 на сто през 2022 г., сравнено с 42 на сто през 2019 г.). Източна Европа е по-активна в аутсорсването на тази услуга, като всяка втора компания разчита на външен партньор за управление на вземанията (46 процента за България), докато в Западна Европа средно 42 на сто от компаниите работят със специализирани агенции.

Въпреки известния спад за последните 3 години, България продължава да държи водеща позиция по възстановен оборот на компаниите (средно 9 процента за 2022 г. спрямо 6 на сто за Европа).
 

Източник: