агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Най-честите симптоми на менингита – температура и главоболие

Най-честите симптоми на менингита - температура и главоболие

seo-blog7

Снимка: Pixabay

“Бактериалният менингит е доста тежка инфекция и може да протече под различни форми”,  обясни в ефира на bTV епидемиологът д-р Христина Бацелова от пловдивската болница “Св. Георги”. Тя сподели, че най-големият проблем са безсимптомните носители на заразата.

Епидемиологът изтъкна, че на 1 болен се падат около 2000 здрави заразоносители. 

“След преболедуване също може да има период, в който се отделя бактерията и може да я разпространяват. Риск представлява за кърмачетата, децата между 1 и 7 г. Обикновено се разпространява в организирани колективи”, обясни тя.

Още по темата

2 дек 2021 08:40

гръцки преводач Добрич

73

2 дек 2021 06:46

85

1 дек 2021 18:35

7

При възрастните заболяването по-често преминава без симптоми. При дезата обаче може да се стигне и до летален изход. Д-р Базелова обясни още, че симптомите най-често са висока температура, главоболие, болки в крайниците, дразнене от светлина. 

Инкубационният период е между 2 и 10 дни. Заразата се предава по въздушно-капков път. 

“Тази инфекция не е прекалено заразна. Ако я сравняваме с варицелата, там имаме над 95% контагиозен индекс, а тук той е много малък – около процент. Трябва да се тестват контактните на положителни случаи”, обясни д-р Бацелова. 

Тя допълни още, че бактериалният менингит се лекува с антибиотици, но има случаи, при които и те не помагат.

Източник:

Вижте още:  Куюмджиев: Може да плащаме сметките на германците и гърците