агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Не успяха да отнемат половината биткойни на Сатоши Накамото

Спор за интелектуалната собственост върху биткойн се пренесе в съдебната зала  
(снимка: CC0 Public Domain)

Австралийсият учен и бизнесмен Крейг Райт, за когото се счита, че стои зад псевдонима Сатоши Накамото, спечели оспорвано дело за интелектуална собственост. Въпреки това създателят на биткойн излезе от делото като длъжник със 100 милиона долара…

В началото на тази седмица компютърният учен участва в граждански съдебен процес срещу семейството на свой бивш бизнес партньор – Дейвид Клейман. Приятелят и съдружник на Райт е починал през 2013 г. и семейството му търси финансов реванш, тъй като твърди, че Клейман и Райт заедно са създали биткойн, пише CNET.

Според близките на починалия, Райт им дължи половината от състоянието си в биткойни, което е на стойност над $50 милиарда. Съдът официално отхвърли искането на семейството на своя партньор, но Райт ще трябва да заплати $100 милиона за ползване на интелектуалната собственост на W&K Information Defense Research – предприятие, основано от двамата мъже.

Сатоши Накамото, псевдонимът, чрез който бизнесменът се представя в публичното пространство, би трябвало сега да има на сметката си поне 1,1 милиона биткойни и те да са едни от първите „изкопани”. Експерти смятат, че само някой, който е свързан с тази платежна система от самото ѝ начало, би имал достъп до „портфейла”, в който се намират биткойните. Сумата в него трябва да възлиза на около $54 милиарда.

Търсенето на истинското лице зад псевдонима Накамото е драматично и опасно за журналистите.  Усилия от страна на Newsweek и The New Yorker поставиха под съмнение, че Крейг Райт е Сатоши Накамото. Така друга медия, Wired, беше принудена да се оттегли от твърдението си от 2015 г., според което Райт и Накамото са един и същи човек.

гръцки преводач Добрич

По време на съдебния процес не се повдигна въпросът за самоличността на Накамото, тъй като и двете страни бяха на мнение, че Райт е частично или изцяло свързан с разработването на биткойните.

Вижте още:  Искрен Митев: Бюджет 2022 е различен и с променен подход

Адвокатите, защитаващи правата на W&K Information Defense Research и имотите на Клейман заявиха, че двете страни са „безкрайно доволни” от 100-те милиона долара за интелектуалната собственост на Клейман, въпреки отказа на Райт да даде пари лично на семейството му.

От страната на потенциалния Сатоши Накамото адвокатите не отговориха на журналистическите въпроси след делото.

Източник: