агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Нетаняху представи първи официален следвоенен план за Газа

Войната между Израел и Хамас

Съгласно документа, представен на членовете на израелския кабинет по сигурността, Израел ще поддържа контрол за сигурността над цялата територия на запад от Йордания, включително окупирания Западен бряг и Газа, където палестинците искат да създадат независима държава.

seo-blog7

В изброените дългосрочни цели Нетаняху отхвърля “едностранното признаване” на палестинска държава. Той посочва, че споразумение с палестинците ще бъде постигнато само чрез преки преговори между двете страни – но не отбелязва коя ще ги води от палестинска страна.

В Газа Нетаняху очертава демилитаризацията и дерадикализацията като цели, които трябва да бъдат постигнати в средносрочен план. Той не уточнява кога ще започне този междинен етап нито колко дълго ще продължи. Израелският премиер обаче обуславя възстановяването на ивицата Газа – голяма част от която беше опустошена от израелската офанзива, на нейната пълна демилитаризация.

Прочетете още: Нетаняху: Израел има 3 условия за мир в Газа

Нетаняху: Израел е против “едностранното” налагане на палестинска държавност

Нетаняху предлага Израел да има присъствие на границата между Газа и Египет в южната част на анклава и да си сътрудничи с Египет и Съединените щати в тази област, за да предотвратява опитите за контрабанда, включително на ГКПП “Рафах”. За да замени управлението на “Хамас” в Газа, като същевременно поддържа обществения ред, Нетаняху предлага да работи с местни представители, “които не са свързани с терористични държави или групировки и не са финансово подкрепяни от тях”.

Той призовава за закриване на агенцията на ООН за палестинските бежанци и за замяната ѝ с други международни организации за помощ. “Принципният документ на министър-председателя отразява широк обществен консенсус относно целите на войната и замяната на управлението на “Хамас” в Газа с гражданска алтернатива”, посочват от кабинета на премиера.

Вижте още:  Снайперистката, която покори мрежата: Как изглежда украинската Лара Крофт (СНИМКИ)

Прочетете още: Хамас направи сделка със заложниците и започна да освобождава

Документът беше представен на членовете на кабинета по сигурността за иницииране на дискусия по въпроса. Войната беше предизвикана от атака на “Хамас” срещу Южен Израел на 7 октомври, при която 1200 души бяха убити, а 253 бяха взети за заложници.

гръцки преводач Добрич

Като се зарече да унищожи палестинската групировка, Израел предприе въздушна и сухопътна офанзива срещу блокираната ивица Газа, при която според палестинските здравни власти са загинали над 29 400 души. Войната разсели по-голямата част от населението на територията и доведе до масов глад и разпространение на болести. Говорителят на палестинския президент Махмуд Абас – Набил Абу Рудейне, заяви, че предложението на Нетаняху е обречено на провал, както и всеки израелски план за промяна на географската и демографската реалност в Газа.

“Ако светът наистина е заинтересован от сигурността и стабилността в региона, той трябва да прекрати израелската окупация на палестинската земя и да признае независима палестинска държава със столица Йерусалим”, настоя той. Войната в Газа поднови призивите сред международната общност – включително при основния поддръжник на Израел – Съединените щати – за т.нар. решение с две държави като крайна цел за разрешаване на продължаващия от десетилетия конфликт между Израел и Палестина. Редица високопоставени израелски политици обаче се противопоставят на това.

Въпреки че решението за две държави отдавна е основна западна политика в региона, е постигнат малък напредък по въпроса с постигането на палестинска държавност след подписването на споразуменията от Осло в началото на 90-те години.
Източник