агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Нидерландия и Германия със съвместен енергиен план за Европа

Германия и Нидерландия ще предложат многостранен подход, който да помогне за намаляване на енергийните разходи в Европейския съюз, като оставят отворена възможността за въвеждане на таван в цените на газа при производството на електроенергия преди срещата на министрите в Прага, предава Bloomberg.

seo-blog7

Двете страни ще представят план от 10 точки, който се фокусира върху съвместното закупуване на газ, за да се спре наддаването на отделните държави на пазарите. Той ще бъде в основата на тяхната позиция по време на разговорите между министрите на енергетиката в сряда. Подобна мярка трябва да бъде въведена “незабавно”, а държавите членки трябва също така да се уверят, че запълването на газовите хранилища през следващата година е координирано, за да се спре покачването на цените.

Германия и Нидерландия твърдят, че всяка подобна мярка трябва да бъде “много внимателно обмислена и също така да включва споделяне на тежестта”, което може да се разглежда като отстъпка спрямо страните, които призовават за отделяне на газа от електроенергията. Те изтъкват риска, че моделът, който в момента се прилага в Португалия и Испания, може да увеличи търсенето на енергия.

“Всяка мярка, която е насочена единствено към симптома – високата цена на газа – не отговаря на необходимостта от ефективно решаване на първопричината за проблема”, се казва в документа, като той се нарича “пакет от мерки за действие без ограничения”.

Планът поставя началото на един интензивен ден на дискусии между министрите на енергетиката, чиято цел е да се намерят общи позиции, за да може Европейската комисия да предложи нов набор от мерки преди лидерите на блока да пристигнат в Брюксел за среща на върха следващата седмица. На неофициалната среща на високо равнище миналата седмица бе постигнат известен първоначален напредък, но най-сложният въпрос – как да се ограничат цените на природния газ – остана нерешен.

Вижте още:  Появи се нов кандидат за купувач на Arm

Германия, която се отнася скептично към плановете за ограничаване на цените, тъй като те могат да нарушат доставките, твърди, че основната цел на дискусиите трябва да бъде намаляването на разходите.

В последното предложение Германия и Нидерландия заявяват, че може да се обмисли ограничаване на цените на вноса на руски газ, ако това е приемливо за страните, които биха били най-засегнати, и че при всякакви подобни мерки трябва да се избягва нормиране на енергията. По-рано този месец група от 15 държави членки се обяви за въвеждане на таван на цените на едро на електроенергията, а по-малък брой държави заявиха, че за осигуряване на известна гъвкавост може да се използва ценови коридор около всеки таван. Все пак тези варианти са сложни и се очаква да отнемат повече време за разработване.

гръцки преводач Добрич

Целият материал на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: