агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Норвежци пуснаха първата турбина с чист водород и нулеви емисии


Екипът на проф. Мохсен Асади пред газовата турбина с чист водород
(снимка: University of Stavanger)

Учени от университета Ставангер, Норвегия пуснаха първата в света турбина на чист водород, която произвежда електрическа и топлинна енергия за нуждите на кампуса. Ефективността на водородната турбина е по-ниска от тази на природния газ, но позволява използване на съществуващата инфраструктура и не отделя никакви емисии на CO2.

Газовите турбини са популярно решение за самолети, влакове, кораби, генератори, помпи, компресори и за много други приложения. Турбините работят с различни горива, но повечето от тях – около 90% – с природен газ. Добивът и изгарянето на природен газ води до прекомерни емисии на CO2 в атмосферата, с които съвременното общество не е готово да се примири.

Следствие от борбата срещу изменението на климата трябва да бъде премахването на турбините на природен газ до 2050 г. Разработчиците на турбини приеха това предложение.

General Electric, например, вече използва водород в стотици свои газови турбини. Вярно е, че делът на водорода в горивото едва достига 5%, което не ни позволява да говорим за пълен отказ от природен газ за такива нужди. В бъдеще обаче General Electric планира да доведе водорода в енергийната система на газовите турбини до 100%, а норвежците вече са постигнали това.

„Поставихме световен рекорд за горене на водород в микрогазови турбини. Никой не е бил в състояние да работи на това ниво преди”, казва професор Мохсен Асади, ръководител на изследователския екип. „Ефективността на газовата турбина, работеща на водород, ще бъде малко по-ниска. Въпреки това, голямата печалба е възможността да се използва съществуващата инфраструктура”.

гръцки преводач Добрич

По време на изследването учените настроиха горивната камера да използва водородно гориво и адаптираха горивната система, а също така модернизираха газовата инфраструктура за работа с водород. Инсталацията работи в университета от май тази година. Къде и на каква цена се купува водород, не се уточнява.

Вижте още:  DataArt откри развоен център във Варна

В крайна сметка проекти като този ще доведат до комплекти за преобразуване, които ще запазят старото турбинно оборудване и ще го превърнат в източници на гориво с нулеви емисии. Но преди подобни неща да станат икономически жизнеспособни, цената на „зеления” водород трябва да падне значително.

Източник: