агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Нова година без нов бюджет – вариант, който крие сериозен риск

Ако се оформи правителство през декември и дотогава не е приключена подготовката по бюджета, има риск да влезем в новата година без бюджет, коментира Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.

seo-blog7

По думите му това е вариант на пожар, който крие рискове и затова трябва да бъде последният възможен.

“В закона много ясно е разписан срокът 31 октомври. Бюджетът трябва да бъде внесен в Народно събрание, тоест той вече трябва да е минал обсъждане със социални партньори и да е гласуван от Министерски съвет. Този срок е изпуснат. Когато се случва, то винаги има криза, има някакъв служебен кабинет. Въпросът е, че през 2014-а сроковете бяха много по-благоприятни: тогава изборите бяха на 5 октомври. (…) Тогава около 19 декември приключи второто гласуване”, посочи той пред БНР.

Законът за публичните финанси предвижда такава ситуация, но е лаконичен – продължаваме да действаме спрямо текущата рамка.

Ние не сме влизали в тази  хипотеза. Това трябва да е последният вариант, вариант на пожар, но той крие своите рискове именно заради това, че не е прилаган. Най-различни социални групи могат да не видят актуализация на своите помощи и плащания, които очакват, поясни Ганев.

Общините също очакват държавния бюджет, за да напишат своите бюджети. По думите му тази територия е рискова и не знаем кои са всички потенциални ефекти.

Според икономиста служебният финансов министър трябва да изготви бюджетната рамка за 2022 г. и да започне да комуникира тази рамка.

гръцки преводач Добрич

“Ако се мълчи до изборите, после може да се окаже – дайте да мълчим до балотажа, после – чакайте да видим кой ще надделее и ще вземе мандата. Винаги има нещо за чакане, но финансовият министър има работа, която не е обвързана с политиката и той трябва да я свърши”, посочи Петър Ганев.

Вижте още:  Годината за Facebook: Лавина от кризи, но и промени

По думите му, ако влезем в цялостен бюджет с подобен хаос и без ясен център на власт, а много различни предложения, тогава може разходната част сериозно да бъде изпусната и то в година, в която разговорът започва да отива към консолидация – как да свием дефицитите, които се появиха в кризата.

Когато няма силен център на власт, всички около властта се опитват да изземат инициативата и да предлагат нови и нови разходи, обобщи експертът.

Източник: