агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Нова инициатива ще връща ИТ кадрите от чужбина


Стандартът на живот на българските програмисти по нищо не отстъпва на тези в Германия и Великобритания, казват от браншовата организация БАСКОМ
(снимка: CC0 Public Domain)

Инициатива на софтуерната асоциация БАСКОМ ще се опита да върне в страната български ИТ специалисти от чужбина. За целта бизнесът кани ИТ кадрите – студенти и работещи в сферата на софтуерните технологии – да се запознаят с развитието на сектора у нас пред последните години.

На срещи в периода от 22 до 24 юни 2022 г. в София и Пловдив ИТ специалистите ще могат лично да се информират относно възможностите за професионално развитие у нас и да станат част от глобалната общност на българските професионалисти, ангажирана с позициониране на страната ни като качествена световна ИТ дестинация.

Заявки за участие ITogether.BG се приемат до 15 май включително, уточниха от БАСКОМ. Очакванията са инициативата да мотивира и привлече хора с интересни лични и професионални истории, със силни връзки с България и активни в обществата, в които живеят. Кандидатстването е с кратко представяне в писмен или видео формат, а подборът на участниците в срещата ще се извърши от Управителния съвет на организацията.

„Решихме да сме проактивни в общуването с нашата общност в чужбина, да ги провокираме да си представят живота си като професионалисти в България, дори да го случим за три дни – нещо като демоверсия на една възможна ИТ кариера в България”, сподели Бистра Папазова, член на УС на БАСКОМ и вдъхновител на инициативата.

Вижте още:  Sony LinkBuds – слушалки с уникален дизайн

„Правим това не само заради бума на ИТ сектора у нас, не само защото се нуждаем от още таланти, не само защото стандартът на живот на българските програмисти по нищо не отстъпва на тези в Германия и Великобритания, но и защото в България индустрията на високите технологии достигна онова ниво на зрялост, което я прави силно ангажирана с развитието на цялото общество. Искаме да разширим този модел и извън страната”, допълни тя.

гръцки преводач Добрич

ITogether.BG ще представи на участниците различни проекти, по които софтуерните компании работят в момента, ще им разкаже повече за местната екосистема и предприемаческа култура, ще ги потопи в начина на живот на хората в бранша и ще ги срещне с техни колеги, вече завърнали се в България.

„Вярваме в силната мотивация на нашите сънародници в чужбина да останат свързани с България и ние като бранш ще подпомагаме и развиваме тази мотивация”, каза Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

Източник: