агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Новият завод на Intel: иде ли краят на чип-дефицита?

Бъдещият мега-завод за чипове на Intel трябва да заработи през 2025 г.
(снимка: Intel)

В края на миналата седмица Intel обяви, че ще инвестира 20 милиарда долара, за да построи нов завод за чипове в щата Охайо, САЩ. За него компанията твърди, че ще стане най-големият в света. Първоначалната инвестиция може да се разрасне до 100 млрд. долара, а фабриките на територията на производственото съоръжение първоначално ще са две, но могат да се допълнят до осем. Дали това означава и край на дефицита на чипове?

Часове след анонса президентът на САЩ Джо Байдън, губернаторът на Охайо Майк Деуайн, министърът на търговията на Джина Раймондо, главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер и други високопоставени особи излязоха с изявление, според което начинанието е панацея за широк спектър от проблеми — включително щатската конкурентоспособност, глобалния недостиг на чипове, високата цена на автомобилите, расовите и половите неравенства в STEM професиите, инфлацията.

Инфлация? Цени на колите? 100 милиарда долара? Анализаторите останаха втрещени.

Големи амбиции

Що се касае до Intel, повечето от изявленията на компанията по темата са доста ясни: това е първоначална инвестиция от 20 милиарда долара в съоръжение с две фабрики, чието строителство започва в края на 2022 г. Съоръжението трябва да е готово да заработи през 2025 г.

гръцки преводач Добрич

„Ако има бетоновоз в щата Охайо, който не работи за мен следващата година, искам да знам за него”, пошегува се Гелсингър по време на разговора.

100 милиона долара на теория

Останалите обещания на Intel са по-размити – например идеята, че заводът в Охайо може да побере осем фабрики, вместо само две. „При пълно изграждане, общата инвестиция в завода може да нарасне до 100 милиарда долара през следващото десетилетие, което го прави един от най-големите производствени обекти за полупроводници в света”, се казва в съобщението за пресата на Intel.

Вижте още:  Половината начинаещи ИТ специалисти получават до 1500 лв.

Но това не е твърд ангажимент – то е по-скоро идея за далечното бъдеще, която зависи от това дали Intel ще получи държавни субсидии. Без правителствена подкрепа подобна цел би била по-скоро недостижима, казвa говорителят на Intel Уилям Мос пред уеб изданието The Verge.

Субсидията обаче е „на трупчета”. Миналия април Байдън призова за федерално финансиране за облекчаване на недостига на полупроводници, а Сенатът реагира през юни, като изготви законопроект, който ще осигури 52 милиарда долара за вътрешното производство на чипове в Съединените щати.

Този проект така и не мина Камарата на представителите. Въпреки че така нареченият „Закон CHIPS” има подкрепа и от двете големи партии в страната, оттогава той е в застой в Камарата. Федерални пари за Intel няма.

„Този проект би бил по-голям и по-бърз със закона CHIPS”, заяви шефът на Intel Пат Гелсингер по време на разговора с Байдън.

Реално държавната подкрепа, която Intel ще получи, е от местната власт в щата Охайо и е в доста по-малък размер от желаното от компанията. Вицегубернаторът на Охайо Джон Хъстед изглежда бе предвидил въпроса и заяви, че „на всеки шест цента капиталова инвестиция, която Охайо ще вложи, Intel ще вложи един долар”.

Бързата математика показва, че Охайо ще инвестира 1,2 милиарда долара срещу 20-те милиарда на Intel. Според Time, местното правителство ще похарчи един милиард за подобрения на инфраструктурата, включително разширяване на пътищата, „за да подкрепи фабриката и близката общност”. Известна подкрепа от щата ще има и във вид на данъчни кредити за новонаетите служители.

А какво ще стане с дефицита на чипове?

Вижте още:  Топ 5 прогнози на Бил Гейтс за 2022 г.

Въпреки че недостигът на чипове е огромен проблем в глобален мащаб и влудява цялата верига на доставки, водещите производители на чипове са единодушни, че дефицитът няма да бъде облекчен по-рано от втората половина на 2022 г. А новият завод на Intel няма да проработи по-рано от 2025 г.

„Като се има предвид, че тази фабрика ще заработи през 2025 г., тя няма да окаже никакво влияние върху настоящата криза с чиповете”, казва анализаторът на Moor Insights & Strategy Пат Мурхед.

Ами колите?

Intel не произвежда чипове за автомобили, поне все още. От споменатите планове става ясно, че новият завод ще произвежда усъвършенствани чипове по технологии „2 нм и по-малко”. Но все пак това няма нищо общо с недостига на автомобилни чипове.

Ще стане ли новият завод за чипове най-голям на планетата?

Може би ще стане, а може и да не е задълго. През август 2020 г. Samsung обяви, че е започнал да произвежда чипове за памети в най-голямата производствена линия в света – Pyeongtaek Line 2, приблизително с размерите на 16 футболни игрища. Трудно е да се прави сравнение, но за фабриката на Intel се твърди, че ще е с размер на „30 игрища за американски футбол”, като само „чистите” зали ще са с площта на 4 ръгби-игрища.

Да, обаче Pyeongtaek Line 2 на Samsung е само едно от съоръженията в района. Японското издание Nikkei съобщи, че нова, трета фабрика на Samsung също ще произвежда чипове и в нея и „чистите” зали ще са „колкото 25 футболни игрища”, в сравнение с четирите на Intel.

Вижте още:  Как технологиите облекчиха (или затрудниха) смяната на времето

А голямата инвестиция?

Дори и щатската Камара да одобри 52-те милиарда долара финансиране за местно производство на полупроводници и Intel да похарчи обещаните 100 милиарда долара в Охайо – което би станало в рамките на десетилетие – това пак е по-малко в сравнение с инвестициите на гигантите TSMC и Samsung.

Nikkei посочва, че Samsung инвестира 25 милиарда долара всяка година в производството на чипове. TSMC пък е заделил рекордните 44 милиарда долара за производствен капацитет само през 2022 г. Това става, след като компанията е похарчила 30 милиарда долара през 2021 г. Дали Intel може да ги настигне?

Може би, но това със сигурност няма да се случи само на територията на голямата нова фабрика в Охайо. Компанията от няколко месеца говори, че търси локация за завод в Европа – с готовност да инвестира до 80 милиарда евро (90 милиарда долара) през следващото десетилетие.

От досегашните данни се знае, че Intel се готви да започне своята европейска експанзия във Франция, Германия или Италия. Новата локация ще стане ясна в идните няколко месеца, обеща Пат Гелсингер.

Източник: