агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

НПО оспорва публичното говорене, застрашаващо общественото здраве

През последните дни се отчита засилващ се натиск върху системата на здравеопазването. Този притеснителен факт заедно с ниското ниво на  ваксинация сред българското население, логично ще доведе до необходимост от засилване на ограничителните мерки.

seo-blog7

Основната причина е да се намали натиска върху лечебните заведения и спешната помощ и същевременно да се подпомогне опазването на общественото здраве. Това посочват уводните думи в официалното становище на Националната пациентска организация. 

За разлика от предишните пандемични вълни от Covid-19, тази освен здравни има и негативни икономически измерения, които, ако ваксинационното покритие не се разшири, ще се засилват. 

Българската икономика е малка и отворена. Български производители са доставчици на компоненти за големи западноевропейски концерни. Налагането на тежки ограничителни мерки и големият ръст на заболеваемостта може да компрометира производството и доставките от българските производители, което по всяка вероятност ще спре възлагането на следващи поръчки, констатира НПО. 

Високата заболеваемост вследствие на ниското ваксинационно покритие в България може да окаже и негативно влияние при чуждестранните инвестиции. Това неминуемо ще влоши състоянието на пазара на труда и ще повиши безработицата.

“Като отговорна организация, която защитава правата на пациентите, ние не оспорваме правото на лична позиция и решение за ваксиниране, но оспорваме всяко публично говорене, което застрашава и проваля усилията по опазване здравето на българските граждани в условията на ширеща се пандемия.”, написаха от Организацията. 

Националната пациентска организация настоява да се гарантира безопасността на пациентите с хронични заболявания, компрометиран или с нарушен имунен отговор, включително пациенти с онкологични заболявания, диабет, редки заболявания и реципиенти на трансплантации. Причината е недобрия опит в предишни вълни, обяснява НПО. 

Вижте още:  Спешна помощ: 65-70% от повикванията не са за спешни състояния

В писмото е обособен и проблемът с неналичността на дистанционни услуги в здравната система. Според НПО те са единственият шанс да се намали смъртността при уязвимите групи. 

гръцки преводач Добрич

От Организацията се надяват, че Министерството на здравеопазването, НЗОК и другите отговорни институции ще се включат активно в подсигуряването, на първо място, на безопасността на тези пациенти чрез дигитализация и непрекъснатостта на лечебния им процес.

“Заявяваме, че Националната пациентска организация е готова да сътрудничи и да предостави своята пациентска експертиза и компетенции, за да се защитят най-уязвимите групи от населението, най-вече пациентите с хронични заболявания. В тази връзка призоваваме цялото внимание на отговорните институции и обществото да се обърне към тях, за да се минимизира броят на евентуалните жертви на Covid-19”, заявяват от НПО.

Националната пациентска организация (НПО) продължава да следи обстановката с развитието на Covid-19 у нас, по-конкретно с доминиращия силно заразен Delta вариант.

Източник: