агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Обновен браузър Chrome пести памет и енергия


Потребителите на Chrome ще получат функции за пестене на памет и намаляване на консумацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Google обяви две важни актуализации на браузъра Chrome: режимите Memory Saver и Energy Save, които намаляват съответно консумацията на RAM памет и енергия.

Съвременните браузъри консумират доста памет. Ако за собственика на настолен компютър с 32 или повече гигабайта RAM това обикновено не представлява особен проблем, то може да усложни живота на потребителите на обикновени офис компютри, особено ако много раздели (табове) са отворени едновременно.

Google твърди, че режимът Memory Saver може да намали консумацията на памет с до 30%, като поставя неактивните табове в хибернация. Те просто ще се презаредят, когато потребителят има нужда от достъп до тях.

Същевременно режимът Energy Saver ограничава фоновата активност и показването на визуални ефекти на уебсайтове с анимации и видеоклипове, в случай че нивото на батерията на лаптопа падне под 20%.

гръцки преводач Добрич

Новите функции ще започнат да се разпространяват с актуализацията за Chrome версия 108 за Windows, macOS и Chrome OS през следващите седмици. Предвидени са удобни опции, ако потребителите искат да изключат “заспиването” на отделни сайтове или да деактивират напълно съответните функции.

Новината от Google следва съобщение на Microsoft, че само през септември браузърът Edge е привел 1,38 милиарда раздела в режим на заспиване, за да спести памет. Според Microsoft, подобна функционалност позволява на браузъра да консумира 83% от обичайно изразходваната памет.

Преди две години Microsoft въведе режим, който поставя неизползваните табове в “заспиване” след 30 секунди до 5 минути бездействие, в зависимост от настройките. По-рано тази година компанията подобри тази функция с пускането на Edge 100.

Вижте още:  Затруднения в ИТ доставките заради Covid в Китай

Освен това Edge може автоматично да намали използването на процесора, ако открие, че потребителят игре на компютъра. Появата на подобна функционалност в Chrome е по-значима новина, тъй като почти 70% от компютърните потребители използват този браузър, докато делът на Edge е малко над 11%.

Източник: