агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

От нула до акула

За добрите примери и грешките в растежа и за това кога е необходимо финансиране разказват Зорница Чургеева, Владимир Василев, Николай Тодоров и Любомир Ваньов

seo-blog7

Привличането и задържането на кадри е най-голямото предизвикателство при разрастване на бизнеса, а навлизането на международни пазари е следващото по важност. Това показа проучване сред аудиторията на форума DNA of Success по време на панела “От нула до акула”. “Още с основаването на нашата компания ние искахме да създадем култура и място, където ни е хубаво да работим. И където да работим с приятели“, каза Николай Тодоров, съосновател и изпълнителен директор на LimeChain.

Първите служители в компанията са приятели на основателите и това е така докъм 20-ия нает човек, но след това тази схема вече не е скалируема. „По традиция докъм 30-ия човек това е нормално и тогава се изгражда динамика в екипа, създава се вътрешноекипният хумор, за да може хората да пренесат ценностите на основателите към останалите и те да повярват в това“, допълни Тодоров. Според него брилянтната култура и сектата имат много лека граница, почти незабележима, и това да успееш да сплотиш хората в общото вярване и общата кауза е едно от изключително важните неща.

Прочети: Да пробиеш с луксозни имоти в Ориндж – Калифорния

Според Зорница Чургеева, съосновател на HelloHungry (част от Takeaway от 2018 г.), един от начините за задържане на ключови служители е създаване на програма за бонуси и опции, които да бъдат упражнени при продажба на компанията. „Обикновено има силна общност от 15–20 души, които са ядрото на бизнеса, и когато компаниите започват да преминават към корпоративно ниво, да задържиш тези хора е трудно, освен ако не им дадеш нова позиция и нова възможност за изява“, допълни тя.

Вижте още:  2 млн. евро ще бъдат инвестирани за справяне с нелегалната миграция

Целият процес по избор на нов пазар може да се разгледа като една голяма фуния, разделена условно на две части, смята Любомир Ваньов, управител на Shkolo. Първата е проучването, което може да се извърши от самата компания на база достъпни данни – например големина на пазара и покупателна способност на населението. “Когато имаш набор от дан­ните на пет пазара, вече трябва да се влезе в дълбочина, където заедно с местни хора да се направи подробно допълнително проучване на всеки пазар – за конкуренция, за силни и слаби страни“, допълни Ваньов. Да се направи SWOT анализ и след това да се вземе информирано решение, след което да останат един или два пазара във фунията, допълни той, базирайки се на опита от техния път към пазара в Испания.

Прочети: Новото Subaru Solterra: Да кривнеш от пътя в офроуда

Зорница Чургеева даде пример с излизането на HelloHungry първо в Румъния, защото това е близък като култура пазар. “Глобалната компания Takeaway вярва, че един модел може да бъде приложен на всички пазари, но това не е така заради различните култури. Важно е да имаш глобален подход за всеки бранд и силен локален екип, който да задава правилните въп­роси и да дава правилните решения, за да можеш да се адаптираш“, допълни Чургеева.

гръцки преводач Добрич

„Много от вас, които са били финансирани от рискови фондове, чрез различни по-стандартни за стартъп средата в България инструменти, биха се шокирали много от началния административен процес, който се изисква“, каза Владимир Василев, VP of sales в Pollenity (позната повече с търговската марка „Истински мед“)  по повод листването на компанията на пазара за растеж BEAM на Българската фондова борса. Трябва да се преобрази компанията, за да бъде допустима на борсата, а това изисква много административни подобрения.

Вижте още:  Най-честите симптоми на менингита - температура и главоболие

„Имахме две адвокатски дружества и инвестиционен партньор, но истината е, че без тях нямаше да може да се справим“, допълни той. Въпреки трудностите Василев смята, че излизането на борсата е голяма възможност. И допълва, че те имат много широка общност и тяхното публично предлагане на акции е било като за фенове, хора, които не само вярват във финансовите прогнози на дружеството, а и в мисията и целите, които основателите следват.

Много трябва да се внимава  и да се гледат детайлите при подписване на договори с нови инвеститори, каза Зорница Чургеева и даде пример с HelloHungry, когато през 2015 г. получават финансиране от голяма турска компания срещу дял от капитала. „Това бе като мечта, сделка за между 17 и 25 млн. долара“, каза тя. Шест месеца по-късно турската компания е придобита от техния основен конкурент. Той няма право да придобие акциите от HelloHungry, но придобива компанията, която ги притежава.

И те се оказват в позицията на враждебно придобиване, а финансирането им е спряно. Тогава ги подкрепят екосистемата в България – фондът за рис­ково финансиране LAUNCHub Ventures и Васил Терзиев. „Когато си притиснат във времето, не прави компромиси, защото компромисите могат да ти струват компанията“, заключи Чургеева.

Източник