агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Пазарите ще скочат, когато се реши кризата в Украйна

В момента има много повече страх от криза, отколкото предпоставки за това. През 2007-2008 г. беше безумното теглене на кредити. Сега не е същото, аналогията не е уместна, заяви Любомир Леков, инвеститор, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

seo-blog7

Леков коментира развитието на Българската фондова борса. Той отбеляза, че през последните години са се случили много положителни неща, включително създаването на BEAM пазара; излизането на много технологични компании, които са успели да наберат капитал. Според него проблемите пред БФБ са сходни с тези в цяла Европа.

„Борсата винаги е била периферия, бизнесът се развива основно през банково кредитиране. Ключови компании така и не стигнаха до борсата“, допълни гостът.

Леков изтъкна, че мястото, което много трудно може да се конкурира, е Америка, където цялата икономика зависи от капиталовия пазар.

„Американският пазар ще продължи да бъде най-притегателният за всички световни инвеститори. Българският пазар има потенциал за развитие, но трудно може да очакваме следващата Tesla или следващата Microsoft – тя просто ще бъде купена. Европа е обречена, че каквото и да се появи, то ще бъде купено от някоя американска компания“.

По думите на Леков „въпреки невероятния шум в медиите и това, че не може да се състави правителство у нас, в крайна сметка бъдещето на България е добро – докато сме в Европейския съюз и НАТО“. Той даде за пример протестите в Лондон от миналите дни с настоявания Великобритания да се завърне в блока.

„Виждаме колко обединена е Европа в момента. ЕС е най-хуманната организация с всичките си проблеми. Всички, които предричат краха на ЕС и на еврото, продават страх“, смята той.

гръцки преводач Добрич

По отношение на ситуацията на глобалните пазари инвеститорът посочи, че „непредсказуемостта е невероятна, а това е нещото, което борсите най-много не понасят“. Според него прогнозите в момента са безсмислени, както и очакването на дъното като възможност за покупки.

Вижте още:  Цената на тока ще оскъпява живота до средата на годината

„Вероятно след пет години тези нива ще изглеждат много добри, както при всички подобни кризи. Няма значение, например, че пазарът през 2007-2008 г. е паднал с 50%. Тези, които са купували на минус 30, са направили изключително добра доходност… Това да се опитваш да купуваш на дъното, е несериозно“.  

Леков смята, че следващият маркер за движенията на пазара ще са коментарите след заседанието на Федералния резерв в началото на ноември (1-2.11). Той обясни, че увеличението на лихвите с 0,75% е напълно очаквано – въпросът е какви ще са сигналите относно възможно забавяне на темпа на лихвени повишения.

Гостът коментира и основните сценарии на развитие на войната в Украйна.   

Според него в момента, в който се намери разрешение на конфликта в Украйна, пазарите ще скочат. Несигурността е от непредсказуемостта от ситуацията в Украйна и оттам в целия свят.

Леков добави, че  „или е въпрос на време на разпадането на сегашния режим в Русия и някакво споразумение, или конфликтът ще продължава. Ако продължава – пазарите ще продължават да падат“.

Гостът ще е един от лекторите в предстоящото издание на Investor Finance Forum. Събитието ще се проведе на 4 ноември и е организирано от икономическия сайт Investor.bg.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: