агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Плаща ли Европа цената, че възложи своята енергийна сигурност на Путин?

Европа възложи своята енергийна сигурност на руския президент Владимир Путин и сега плаща цената за това, пише в свой коментар Bloomberg. Ако има поука от енергийната криза през последните месеци за европейските регулатори, то тя ще бъде относно начина, по който се съхранява газът, допълва още агенцията.

seo-blog7

Изглеждаше добра идея да се даде възможност на “Газпром” да управлява газохранилищата в Европа, в близост до клиентите си.

Още по темата

14 яну 2022 21:00

418

В крайна сметка компанията е основен и до голяма степен надежден доставчик в Европа от 60-те години на миналия век. Руският природен газ осигурява отоплението и производството на електроенергия през зимата в Европа дори и при споровете по време на Студената война или в годините след разпада на СССР.

В последните години потоците на природен газ от Русия към Европа не са изцяло прекъсвани нито от проблемите с добива на газ, нито от новия клиент на “Газпром” – Китай, нито дори от плановете за смяна на маршрутите и заобикалянето на Украйна, Полша и Балтийските републики.

гръцки преводач Добрич

С продажбата на газохранилища на “Газпром” европейците дълго време имаха комфорта за достъп на големи количества газ, а газопреносните компании дори не си правеха труда да купуват предварително газ, който им беше необходим за покриване на пикове – финансовите рискове се падаха на “Газпром”.

Системата работеше добре – газохранилищата се пълнеха преди да настъпи студа в Европа. Но тази зима ситуацията е различна – “Газпром”, която контролира почти 1/4 от газохранилищата в Германия, не напълни съоръженията, пише Investor.bg.

За европейските потребители фактът, че няма достатъчно газ в газохранилищата, е по-съществен от това кой стои зад тях. Дефицитът доведе до рекордни цени на природния газ в края на годината, а Русия изведнъж се оказа доставчик, на когото не може да се разчита.

Вижте още:  Помощта от 25 стотинки за литър гориво няма да е от 1 юли

Европа трябва да проумее, че ако оставя важните си газохранилища в ръцете на компании, чиито основни търговски партньори се ръководят от чужди правителства, това не винаги свършва добре, пише още Bloomberg. Затова са нужни конкретни стъпки, които да гарантират, че ситуацията от тази зима няма да се повтори.

За да бъдат резервите от природен газ адекватни, газохранилищата просто трябва да бъдат напълнени. Операторите на тези съоръжения трябва да имат задължения да го направят преди зимата и ако се провалят – да следват санкции. В противен случай Европа ще остане заложник на политическите игри на най-големия си доставчик, а температурите през зимата не винаги ще бъде на наша страна, допълва още агенцията.

Още икономичeски новини и анализи четете в Gol.bg

Източник: