агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Половината начинаещи ИТ специалисти получават до 1500 лв.


Дори начинаещите ИТ специалисти могат да се похвалят с по-високи заплати от работещите в останалите сектори (снимка: CC0 Public Domain)

Средната брутна заплата в ИТ сектора е 2,5 пъти по-висока от общата средна заплата за страната, според данните на Националния статистически институт за септември 2022 г., или 4276 лв. Несъмнено ИТ секторът е привлекателен с високите си възнаграждения, но зад цифрите остават скрити много нюанси.

Национално проучване за удовлетвореността от работното място, инициирано от Career Show, разглежда перспективите за развитие в ИТ сектора. Анализът на резултатите разкрива интересни детайли за размера на заплащането на ИТ специалистите в България и темпа на ръст на заплатата с натрупаните години опит.

Според данните, половината начинаещи ИТ специалисти получават нетна заплата до 1500 лв. Въпреки това нивото на удовлетвореност на младшите специалисти е високо, а с натрупването на професионален опит ИТ експертите стават по-склонни да сменят работата си за по-добра оферта.

Въпреки че средното брутно месечно възнаграждение в сектора е 4 276 лв., ИТ специалисти с до 1 година опит разбиват схващането, че заплащането в сферата е завидно още от началото на кариерния им път. Над 90% от начинаещите ИТ специалисти отбелязват, че получават заплата по-ниска от средната за сектора. Нещо повече, близо половината от тях (43%) са отбелязали, че получават месечна заплата до 1500 лв.

гръцки преводач Добрич

Все пак, в сравнение с останалите индустрии, дори начинаещите ИТ специалисти могат да се похвалят с по-високи заплати. Ако 43% от тях получават заплата до 1500 лв., при начинаещите експерти в другите сектори този процент е значително по-висок – 76%.

Вижте още:  Защо за Microsoft е толкова важна Activision Blizzard

Специалистите в ИТ сектора имат най-добри перспективи за ръст на заплатата с натрупаните години опит, сочи проучването. Докато едва 10% от начинаещите специалисти получават средно или над средното възнаграждение за сектора, само след 2 години натрупан опит, процентът нараства на 34%. При 5 години трудов стаж в сферата 63% от анкетираните получават средната за сектора заплата или по-висока. За най-опитните ИТ експерти – с над 10 години опит – този процент е вече над 75%.

При анкетираните експерти от други сектори, размерът на заплатата нараства със значително по-бавни темпове.

Данните от проучването сочат още, че ИТ специалистите и специалистите по Човешки ресурси са най-удовлетворени от условията на труд в компанията си. Въпреки това над 80% от анкетираните ИТ специалисти са посочили фактор, който би ги мотивирал да сменят работата си. Като най-чести причини те отбелязват по-високото възнаграждение и по-спокойната работна среда.

Източник: