агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Помощта за настаняване на бежанците ще продължи в друг формат

Плащанията за украинските бежанци вече са направени и 506 хотела са получили пари. Дублиране или неплащане не може да се допусне заради системата ЕСТИ. Очаква се продължение на програмата и след 31 май, като държавната грижа за бежанците ще продължи една година. Проблемът на българския туризъм не е неговата реклама, а нивото на българските работодатели – тяхното въображение, тяхната визия, техният предприемачески дух и можене. В това е големият проблем на българския туризъм. Това каза Любомир Попйорданов, съветник на министър-председателя по въпросите на туризма, в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

seo-blog7

“Българският туризъм е един мързелив туризъм, в който предприемачите са свикнали (говоря за големия туризъм, напр. морския) да пристигат големи групи туристи по договори с туроператори, които да им осигуряват десетки и дори стотици хиляди туристи”.

Още по темата

18 апр 2022 09:40

40

31 мар 2022 21:28

75

гръцки преводач Добрич

Хотелите, които вече са получили пари по програмата за финансиране на настаняването на бежанци от Украйна, вече са 506. Всеки месец ще има плащания – в определен период, през който ще се плаща за предходния. Плащанията в момента са за периода от 24 февруари до края на март, каза Попйорданов.

Има случаи, в които лица са напуснали хотели, без да са отрегистрирани и са отишли в друг, където като украински граждани са ги приели. Чрез Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) това се засича веднага и може би става дума за несъзнателно дублиране, а не опит за измама. Няма да има дублиране на плащания, но ще се плати за всеки престой в хотел, обясни гостът.

Вижте още:  БНБ има "силно отрицателно" отношение по темата за закон "Магнитски"

“Плащанията вече са направени и тези хотелиери, към които не са извършени такива, са ведомствените бази към различни министерства. Техните плащания ще се забавят, въпреки че поеха значителна част от първоначалната вълна. Причината е, че трябва да се регистрират като места за извършване на подслон, защото тези обекти, които са държавна собственост, не са в системата ЕСТИ”.

Важно е всички хотелиери да регистрират всички украински граждани, включително и децата, подчерта събеседникът.

Не трябва да има никакви притеснения, че за всички настанени и регистрирани украински граждани ще има плащане, а се очаква и да има продължение на програмата под някаква форма, защото според директивата на ЕС държавата ще полага грижи за тях в рамките на една година, допълни Попйорданов. “След 31 май може да очакваме нов формат на тази програма. Между 10 и 15 май вече ще имаме решение за продължението ѝ”.

От друга страна надеждите са, че голяма част от тях ще бъдат интегрирани в обществото и ще останат в България, като тук възниква въпросът за наличието на работни места и възможността за настаняване на децата в детски градини и училища, защото над 30% от всички над 90 хиляди украински бежанци.
Относно предстоящия летен туристически сезон гостът каза, че “по принцип има една голяма питанка как той ще се случи”. “Този период може да се използва, за да се запознаят украинските граждани за възможностите и особеностите на работа в туристическия бранш. Това е работа на работодателите. Никой не може да ги замести работодателите в тяхната инициатива”.

“България се задържа на картата на туризма в света миналата година и сезонът бе по-добър от очакванията, благодарение на българския туристически пазар. За да имаме успешен сезон тази година, трябва да обърнем внимание на българския пазар и това е нещо, което ще се случи. Ще се излъчват рекламни клипове, ще бъдат подкрепени местни инициативи, които досега никога не са били подкрепяни, свързани с новите видове туризъм, свързани с приключения, вино, колоездене”.

Вижте още:  Магазини са с 50% спад на посещенията заради сертификата

Специално за разгръщане на тези видове туризъм има отворени нови щатни позиции в Министерството на туризма и България търси нова идентичност, за да излезем по нов начин на международния пазар, съобщи експертът. “Същевременно се развива идентичността на районите в България по нов начин, защото в деветте туристически района посланията доста се припокриват”.

Усилията са насочени към съседните държави – Румъния, Македония, Сърбия, Гърция, но също и към полския пазар, който миналата година е бил от особено значение за туризма у нас, защото “българският пазар не може да реши проблема на тези няколко стотин хиляди легла, които са по морето”, заяви Попйорданов. “Той може до някъде да компенсира някои кризи”.

Лошото е, че пандемичните времена не бяха използвани, за да се извърши анализ и да се изготви стратегия за едно ново позициониране на България като туристическа дестинация, алармира гостът. “Това време беше загубено. Този анализ едва сега започва”.

Планира се цялостно преработване на дигиталното присъствие на България, както и участия в изложения, на които страната ни никога не е представяна досега, например изложение на птици и дива природа, каза още събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: