агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Преболедувалите COVID-19 имат имунитет за десетилетия

Хората, които са се възстановили от COVID-19, развиват стабилен имунитет срещу коронавирус, който може да осигури на възстановен пациент защита от повторна инфекция в продължение на няколко десетилетия, дори ако самата инфекция е относително лека, съобщи Би Би Си.

seo-blog7

Успоредно с това две проучвания на американски учени стигнаха до този неочакван извод. Първото – проведено от имунолози от Университета на Вашингтон в Сейнт Луис, Мисури – беше публикувано тази седмица в списание Nature. Второто – е дело на екипа на лабораторията по молекулярна биология в университета Рокфелер в Ню Йорк, все още не е тествано от научната общност и досега е публикувано като неокончателно заключение.

„Nature“: Производството на антитела след инфекция с COVID-19 продължава цял живот

Доскоро се смяташе, че имунитетът срещу коронавирусна инфекция няма да продължи дълго. Учените направиха такова заключение въз основа на резултатите от многобройни проучвания, които показаха, че при повечето пациенти концентрацията на специфични антитела в кръвта (те осигуряват защита срещу вируса) започва да пада бързо в рамките на няколко месеца след възстановяването.

Повечето експерти изчисляват продължителността на ефективната имунна защита на около 1,5-2 години, така че резултатите от новите проучвания са приятна изненада за тях.

Източник

Вижте още:  Повече оздравели, отколкото заразени с коронавирус за денонощие у нас