агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Призоваха ООН да проведе специална сесия заради Иран

Днес Съветът по правата на човека на ООН беше призован да проведе спешна сесия за Иран, който е разтърсен от седмици на смъртоносни протести, предава БГНЕС.

В писмо, адресирано до председателя на съвета, посланиците на Германия и Исландия към ООН в Женева поискаха “специална сесия … за разглеждане на влошаващото се положение с правата на човека в Ислямска република Иран, особено по отношение на жените и децата”.

Иран се готви да предаде на Кремъл тайните на най-ефективното си оръжие срещу Запада – подземната финансова мрежа, на която разчита, за…

В писмото, видяно от АФП, посланиците поискаха сесията да се проведе на 24 ноември, ако е възможно, или в друг ден през седмицата.

От дипломатическите мисии заявиха, че искането е подкрепено от 44 държави, но не уточниха колко от тях са членове на Съвета.

Подкрепата на 16 държави, повече от една трета от 47-те членове на съвета, е необходима за свикване на специална сесия извън трите редовни, които се провеждат всяка година.

Искането идва, след като в Иран вече осем седмици се провеждат протести след смъртта на 22-годишната Махса Амини, арестувана за предполагаемо нарушение на строгите правила за обличане на жените, основани на ислямското право шериат.

Сред високопоставените членове на иранския режим вече настава раздор и в лагера на твърдолинейните политици започват да се обособяват о…

По данни на базираната в Осло група “Ирански права на човека” (IHR) над 300 души са били убити при бруталното потушаване на протестите, тъй като демонстрациите прераснаха в широко движение срещу теокрацията, която управлява Иран от падането на шаха през 1979 г.

Вижте още:  Toyota Grand Highlander e с три двигателя и 3 реда седалки

Според експерти на ООН по правата на човека хиляди мирни протестиращи също са били арестувани, включително много жени, деца, адвокати, активисти и журналисти.

Източник: