агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Програмист „бъгна” отворен код в знак на протест

Някои разработчици на софтуер с отворен код се чувстват ощетени от корпорациите
(снимка: CC0 Public Domain)

Автор на добре познати библиотеки за програмиране умишлено развали няколко от своите разработки с отворен код в знак на протест срещу корпоративната алчност, според журналистическо проучване.

Миналата седмица Марак Скуайърс направи злонамерени промени в библиотеките с отворен код colors.js и faker.js за платформата Node.js, достъпни в GitHub, съобщи Bleeping Computer. В резултат на това изключително популярните плъгини нарушиха нормалната работа на редица ИТ проекти, вкл. софтуерни продукти на големи международни корпорации, по-специално Amazon.

Така например, поради корекциите на кода, създаден от Скуайърс, библиотеките „влизат в безкраен цикъл” и извеждат думата „LIBERTY” (свобода) в конзолата Node.js няколко пъти подред, а след това последователност от не-ASCII символи (т.нар. Zalgo-текст).

Идеята на автора с тази последователност вероятно е да направи асоциация със знамето на САЩ. Това личи от факта, че една от редакциите е озаглавена „new American flag module”, тоест „нов модул за американски флаг”.

Експертите на Bleeping Computer смятат това за умишлен ход на програмиста, един вид отмъщение на големи корпорации и други комерсиални потребители на софтуер с отворен код. Те, според него, се наслаждават на плодовете на труда на ентусиазирани програмисти безплатно, но в замяна не носят реална полза за общността на разработчиците.

гръцки преводач Добрич

През ноември 2020 г. Скуайърс предупреди, че вече няма да субсидира големия бизнес за сметка на собствения си труд. Той смята, че комерсиалните структури, използващи неговите разработки в colors.js и faker.js, трябва или да разработят свои собствени форкове (независими проекти, използващи кодовата база на тези две библиотеки), или да му изпращат годишен банков чек за „сума с пет нули като заплата”.

Вижте още:  Започна най-големият шопинг фестивал 11.11 в Geekbuying

Но едва ли големите технологични компании могат да бъдат категоризирани само като консуматори, седнали на врата на ентусиазирани програмисти. Много от тях имат повече от осезаем принос към проекти като ядрото на Linux, което е в основата на редица популярни операционни системи. Например, Intel допринесе с около 8% от всички промени в Linux 5.10, а Huawei – почти с 9%.

Дръзкият ход на Скуайърс предизвика противоречиви реакции от членове на общността на отворения код. Някои от тях смятат постъпката му за похвална, а други я определят като безотговорна.

Източник: