агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Проучване: 9% е скокът на заплатите в България за 2022 г.

Средното увеличение на възнагражденията в България е 9% за 2022 г. според проучване на Mercer, проведено пред септември. С нарастването на инфлацията се увеличават и очакванията на служителите да бъдат подпомогнати, а работодателите са притиснати и от нуждата да задържат и привлекат нови таланти. Това казаха Стела Юлзари, старши консултант в Mercer, и Ваня Бабанин, ръководител за България на Европейската асоциация на комуникационните директори, в ефира на предаването “В развитие” с водеща Вероника Денизова.

“Компаниите, с които работим, не биха си позволили да намалят или не отговорят поне до някаква степен на очакванията”, коментира Стела Юлзари. “Технологичният сектор е най-динамичен с 10% средно увеличение според последното проучване през септември.”

По-скоро изключение са компаниите, които планират двуцифрено увеличение на възнагражденията, и се наблюдава управление на очакванията на служителите от страна на мениджмънта, добави Ваня Бабанин.

Няма увеличение на бонусите като процент от заплатите, но все повече навлиза предлагането на целеви придобивки, с които компаниите показват грижата си към работниците, каза Юлзари. Традиционно най-разпространени остават ваучерите за храна и гориво, служебни автомобили, безплатен паркинг, работа от вкъщи, но служителите започват да оценяват и по-дългосрочните придобивки – животозастраховане, пенсионно осигуряване, грижа за деца.

Стойностното увеличение на придобивките също се увеличава, а работодателите въвеждат и платформи за гъвкави придобивки, каза Юлзари. Дава се определен бюджет на служителите, с който те разполагат, и на база приоритетите си могат да използват придобивки, които са най-подходящи за тях.

Теми като равенството между половете все още не са толкова важни за работниците в България, както в световен мащаб, а друга съществена разлика е, че в страната все още не е широко навлязло наемането на работници на нетрудов договор.

Вижте още:  Над 1/5 от заетите в ресторантьорството са без договор

Няма сериозни причини да се говори за балонизиране на заплатите и макар да съществува риск от влизане в спирала от увеличаване на инфлацията заради ръст на заплатите, възнагражденията все още да не растат с темпа на инфлацията.

54% от компаниите, участвали в проучването на Mercer, са увеличили броя на служителите си, като само 5% са предприели съкращения.

“В момента компаниите в България са в растеж, икономиката тепърва се развива – компаниите наемат хора, откриват нови позиции”, каза Юлзари. Няма сериозни дългосрочни рискове от наемането даже на повече от нужните служители за българските компании, допълни Бабанин,

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: