агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Публикуваха спецификацията за мобилна е-идентификация

Мобилната е-идентификация е важна за цялостното развитие на е-управлението
(снимка: CC0 Public Domain)

Техническата спецификация за изграждане на мобилна електронна идентификация и електронно подписване – BGID, разработена от Министерство на електронното управление, е публикувана за обществено обсъждане.

Спецификацията е достъпна на Портала за обществени консултации, за да се съберат препоръки, експертни мнения и предложенията от всички заинтересовани страни преди обявяването на обществената поръчка, като се отчита важността на процеса по електронна идентификация за цялостното развитие на е-управлението в България.

„Електронната идентификация е изключително важна система и смятам, че е редно да я поставим на широко обществено обсъждане и да дадем пример за прозрачност, нещо което обещах в самото начало. Надявам се, че професионалната общност ще се включи конструктивно и ще даде своите препоръки за подобряване на спецификацията и на самата система”, обяви министър Божидар Божанов.

Целта е да бъде създадено мобилно приложение, с което да се извършва идентификация за ползване на електронни услуги, а във времето електронните подписи да бъдат заместени с електронна идентификация.

„Ще разчитаме на експертите и тяхната обратна връзка, за да вземем специфични технологични решения. Ще продължим да държим на прозрачността на етапа на изпълнение, включително придържайки се към изискването за отворен код на разработката”, допълни министърът.

гръцки преводач Добрич

Това е само първата стъпка към изграждане на електронната идентификация. Успоредно с това, ще се подготвят и необходимите нормативни изменения, за да може системата да функционира в съответствие със закона.

Планира се да бъдат пилотно надградени и системите на НАП, НОИ, МВР, както и Портала за електронни услуги на Министерството на електронното управление, така че да има избор от услуги, които да се използват с новото средство за идентификация и подписване.

Вижте още:  Учени извършиха първата международна холопортация

Източник: