агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Разкаяние без наказание – ще има ли ваксинационна амнистия

Ако депутатите говореха само за това да бъде простено на гражданите, които вече са решили да се ваксинират, то сенаторът Александър Башкин, предложи онези с фалшифи сертификати да сътрудничат на следствието и да разкрият данни за продавачите, съобщи Коммерсант. 

seo-blog7

Според юриста Михаил Салкин този подход може само на навреди: “Няма да свърши добре, защото ще се наложи да се наказват лекари, а те са необходими в борбата срещу COVID-19. Може да възникне ситуация, в която сами да “простреляме крака си.”

Потребителите в социалните мрежи реагират по-скоро отрицателно на предложението да се амнистират собствениците на фалшиви сертификати. Те предполагат, че дори да си признаят и да се ваксинират отново ще им се наложи да носят отговорност. 

Според експертите, обаче, това е не е възможно, тъй като ще доведе до привличане под отговорност на лекари. Според юристите повторно ваксиниране по-рано от шест месеца след първата може да стане повод за проверка, но да се докаже подправянето на документа в този случай ще бъде трудно. 

Според основателя на компанията за бизнес-разследване “Р-техно” Роман Ромачев да фалшифицират сертификат могат само лекарите – именно те предоставят информацията, която се въвежда в базата данни за ваксинирани. 

Снимка: Getty images

При това има няколко варианта: някъде това се организира на ниво медицинско учреждение, което събира списъци на хора, които искат да получат фалшив QR-код. В други случаи хората се разбират с конкретен сътрудник и той или просто не прави инжекцията или поставя физиологичен разтвор вместо ваксина. Понякога става въпрос за подкуп на пациенти – т.е. инжекцията получава друг човек с чужди документи. 

гръцки преводач Добрич

Подобни сертификати са истински, но са получени по незаконен път. Но ако човек, закупил фалшификат реши да се ваксинира той може да излъже системата. 

Вижте още:  Италия потресена: Групови сексуални посегателства на Нова година в Милано (ВИДЕО)

Човекът – слабото звено

Всяка система има своето слабо звено и това е човекът. Ако някой е купил сертификат от лекар преди три месеца, той може да отиде при същия лекар да му постави ваксина, дори ако не са минали 6 месеца. 

Самият факт, че човек има сертификат и отива да се ваксинира не означава, че сертификатът е незаконен, отбелязва Иван Печерей, доцент от катедра “Съдебна медицина и медицинско право” към Московския държавен университет. Такъв пациент може да се окаже банален хипохондрик, който просто иска да се ваксинира по-често. 

Ако човек иск да се ваксинира в срок по-малък от шест месеца системата няма да го допусне, но може да се обърне към частна клиника, където правят ваксиниране срещу заплащане.

В Украйна ще анулират фалшивите сертификати

В Украйна фалшивите сертификати за ваксиниране ще могат да се анулират и да се направи истинска ваксина. След това човекът ще трябва да съобщи в полицията за закупуването на фалшивия сертификат, съобщи за ukranews.com заместник-министърът на здравеопазването по въпросите на цифровото развитие Мария Карчевич.

Първо, този, който искат да се ваксинира трябва да се обърне към личния лекар и да му признае, че сертификатът е фалшив. След това личният лекар ще му постави ваксина и ще оформи истински документ. 

Той ще информира Националната полиция за това, че е установен фалшив документ. Човекът, закупил фалшив сертификат трябва да изцяло да съдейства на следствието, за да не установят мошениците, продаващи фалшиви документи. 

Министерството на здравеопазване на Украйна възнамерява на вземе решение за намаляване срока на сертификата за ваксиниране с две дози от 1 година на 9 месеца. През януари Украйна въведе бустерна доза срещу коронавирус за хора над 18 години, като се препоръчва това да стане с препаратите на Moderna или Pfizer, независимо от това с каква ваксина е бил ваксиниран първоначално човек. 

Вижте още:  Путин затяга наказанията за дезертьорство и отказ от участие в бойни действия

Снимка: Getty images

Във Франция ще са снизходителни 

В България има много хора, които по един или друг начин са си издали фалшив зелен сертификат.
Как са го направили?
Има много незаконн…

В края на декември министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран обяви, че ако хората с фалшив сертификат признаят грешката си и се ваксинират “ще бъдем снизходителни, ако не го направят, ще ги осъдим.” Според експерти това би отменило мошеническия цикъл на ваксиниране на пациента, който след това ще може да получи своята инжекция и сертификат.

На 13 януари Френският Сенат (горната камара на парламента) одобри на първо четене законопроекта, предвиждащ въвеждане на ваксинационен сертификат за посещение на музеи, театри, ресторанти и други обществени места.

“Текстът е насочен към засилване на съществуващите мерки с цел преодоляване на кризата в областта на здравеопазването, включително чрез замяната на здравните карти с ваксинационни и борба с фалшивите сертификати”, се казва в прессъобщението. Парламентът е одобрил и удължаването до 31 март 2022 г. на извънредното положение на остров Реюнион заради сериозно влошената санитарна ситуация.

Решението за замяна на действащия в момента здравен сертификат с ваксинационен беше взето в края на миналата година. Новият документ трябва да подтикне гражданите, които все още не са ваксинирани, да го направят, смятат управляващите.

Ваксинационният паспорт ще бъде задължителен за посещения на музеи, кафенета, театри, ресторанти и при пътуване на дълги разстояния. За разлика от сега действащия здравен сертификат, ваксинационният ще се издава само на базата на завършен пълен курс на ваксинация (две основни ваксини, разрешени в ЕС, и бустерна доза). Документи за преболедуван COVID-19 няма да се зачитат, както и отрицателните резултати от тест за коронавирус.

Ситуацията в България

Припомняме, че Районна прокуратурата в Пловдив се самосезира и разпореди проверка по публикации в медиите, в които се съобщава за издадени фалшиви зелени сертификати на граждани, които искат да им бъде поставена ваксина, съобщават от институцията.

Ще се установяват лицата, признали пред медицински персонал, че притежават имунизационни удостоверения, но те не са истински, поради което и настояват да бъдат ваксинирани. Ще се събират данни кога и по какъв начин те са се сдобили с тях и дали са заплащали за това на определени лица. В хода на проверката ще се установяват данни за евентуално извършени документи престъпления, както и за нарушение на противоепидемичните мерки, свързани с издаването и ползването на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19.

Проверката е възложена на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив. Срокът за приключването е едномесечен.

Actualno.com изрично попита и здравното министерство има ли все пак начин и каква е процедурата да се ваксинират срещу коронавирус разкаяли се притежатели на фалшив зелен сертификат. Отговорът: “Министерството на здравеопазването не е запознато с такива случаи, респективно – в МЗ не са постъпвали подобни молби”. Пред Нова телевизия държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че към днешна дата (11 януари) няма вариант. Но има идея такива хора да им бъде позволено да се ваксинират официално, само че със знанието на прокуратурата и в замяна на разкрития откъде са взели фалшивия сертификат.

Източник: