агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Разкритие: Схеми за данъчни измами са ощетили правителствата с най-малко 141 млрд.евро

Големите схеми за укриване и избягване на данъци са стрували на правителствата около 150 млрд. евро под формата на пропуснати приходи, показва проучване.

seo-blog7

Така наречените cum-cum и cum-ex схеми са създадени, за да се възползват от слабостите в националните данъчни закони. Те се прилагат за плащанията или дивидентите, които фирмите изплащат на акционерите.

Новите цифри са изчислени от екип от експерти в Университета в Манхайм в партньорство с германската група с нестопанска цел „Correctiv“, съобщава Би Би Си.

Данни от изтекли документи и от хора, участвали в машинациите, сочат, че схемите с данъци във Великобритания са нанесли загуби потенциално в размер на милиарди лири.

Изследването е част от съвместно разследване, проведено от редакции по целия свят, координирано от „Correctiv“, известно като CumEx Files 2.0. То хвърля нова светлина върху разрастващия се скандал, който за пръв път стана обществено достояние през 2018 г.

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима души за участие в организирана престъпна група. …

гръцки преводач Добрич

Така наречените cum-ex сделки са трансакции, при които акциите се продават от един инвеститор на друг непосредствено преди изплащането на дивидент (cum), но се доставят след това (ex-dividend). Тази тактика създаваше объркване относно това кой е притежавал акциите в момента на изплащане на дивидента. Тя позволява и на двете страни да претендират за отстъпки от данъка при източника – данък, който е бил платен само веднъж, при издаването на дивидента. Тази практика става популярна в Германия в началото на века и продължава до 2012 г., когато законът е променен. Тя се разпространи и в други държави като Дания, Франция, Белгия, Италия и Австрия.

Вижте още:  Киев: Удържахме още една победа над Русия, украинският борш е включен в списъка на ЮНЕСКО

В Германия прокурорите са започнали вълна от наказателни преследвания. Няколко лица вече са признати за виновни в укриване на данъци. В момента се разследват около 1000 души, включително младши и висш банков персонал, адвокати и брокери. Списък, с който се е сдобила разследващата програма “Панорама” на германската телевизия ARD, съдържа имената на повече от 700 от проверяваните лица, за 134 от които е известно, че са граждани на Обединеното кралство.

Дивиденти в чужбина

Въпреки че Лондон е широко идентифициран като мястото, където са били замислени много стратегии за търговия с кумулативни експозиции, британската хазна не е била цел – защото дивидентите тук не подлежат на облагане с данък при източника. Но документите показват, че банкерите са били в състояние да извършват свързани сделки, за да генерират печалби за сметка на британските данъкоплатци.

Сложната система е разчитала на така наречените “произведени чуждестранни дивиденти” (MODs) – плащания, извършвани между страните, участващи в така наречените къси продажби на взети назаем акции в чуждестранни компании. Тя позволява на инвеститорите да генерират задължения, които са могли да бъдат компенсирани с германски данъчни кредити, и същевременно да генерират кредит за сметка на данъците в Обединеното кралство.

Европейският съюз и италианските власти разследват подозрения за мащабна данъчна измама, извършвана от китайски групи, които внасят сто…

Друг информатор заяви пред Би Би Си, че “това не са били малки сделки” и че практиката “трябва да е била използвана в значителен мащаб”.

Скандалът

Смята се, че Cum-ex е струвал на правителствата близо 10 млрд. евро. Но според изследователи от Университета в Манхайм тази сума е по-малка от загубите, произтичащи от друга дългогодишна форма на дивидентен арбитраж, известна като cum-cum. Тази стратегия се прилага в страни, в които местните и чуждестранните инвеститори се третират по различен начин за данъчни цели. Чуждестранен инвеститор продава или дава назаем акции непосредствено преди изплащането на дивидента на втори инвеститор, пребиваващ в страната, в която компанията е регистрирана. Втората страна може да претендира за данъчен кредит за дивиденти, който не би бил на разположение на чуждестранния инвеститор. След това акциите могат да бъдат върнати на първоначалния собственик и ползите да бъдат споделени.

Вижте още:  Китай постави 13-милионен град под карантина

Екипът от Манхайм е изчислил, че между 2000 и 2020 г. тази практика е струвала на 10 правителства, между които Германия, Испания, Франция и САЩ, общо 141 млрд. евро. Той определя тази оценка като “много консервативна”.

Не е толкова ясно обаче дали тези загуби ще доведат до съдебно преследване.

Източник: