агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

САЩ готвят антимонополен иск срещу Apple


Бизнес практиките на Apple се гледат под лупа от Министерство на правосъдието в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ гигантът от Купертино е изправен пред опасност от съдебно производство в САЩ за нарушаване на антитръстовите закони. Според Politico, антимонополният отдел на Министерството на правосъдието е в „ранен етап” на подготовка на антитръстов иск срещу Apple и планира да „заведе дело до края на годината”.

Държавните служители събират цялата необходима информация за завеждане на официално дело срещу Apple по обвинения в антиконкурентно поведение. Към момента обаче министерството все още не е решило дали да образува дело срещу компанията.

Разследването на DOJ първоначално се е фокусирало върху магазина за iOS приложения App Store, но сега следователите са разширили обхвата на работата си по случая и към възможни други неправомерни действия. Разглеждат се всички аспекти на бизнеса на компанията, включително въпроса „вреди ли контролът на Apple над нейните физически устройства върху конкуренти, различни от разработчиците на приложения, и ако да, по какъв начин”.

По-конкретно, разследването се основава на публични оплаквания от компании като Tile и Spotify, че контролът на Apple върху платформата ѝ дава несправедливо предимство на фирмата от Купертино пред други пазарни играчи в Apple Music и AirTag.

гръцки преводач Добрич

Разследването водят юристи от Министерството на правосъдието на Сан Франциско. Напоследък те са общували с компании, които си партнират с Tile относно технологията ѝ за проследяване на местоположението на устройствата, давайки ясен сигнал, че както App Store, така и операционната система iOS са под наблюдение от DOJ.

Вижте още:  Тайван забрани на Foxconn да инвестира в чип индустрията на Китай

Според Politico, въпросът за завеждане на антитръстов иск от Министерството на правосъдието срещу Apple до голяма степен зависи от изхода на производството с Epic Games. Федерален съдия по това дело постанови, че Apple няма монопол, но несправедливо ограничава действията на трети страни при определени обстоятелства. И Apple, и Epic Games обжалваха решението, като изслушването е насрочено за 21 октомври.

Източник: