агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

САЩ пусна полово неутрални паспорти

Опцията за получаване на паспорт с означение на пола “X”, която беше предоставена от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, беше приветствана топло от приблизително 1,2 милиона американци, чиято полова идентичност попада извън категориите “мъж или жена”.

seo-blog7

Властите в САЩ издадоха първия паспорт с обозначение „X“ на мястото, където се отбелязва мъжки или женски пол. Това се счит…

Републиканските законодатели в цялата страна вече приеха законодателство, което според критиците ограничава правата на ЛГБТИ и е вероятно да подхрани напрежението между отделните лагери в иначе разделената по този въпрос нация.

При попълване на Х в паспорта си, полово неутралните хора не трябва да доказват с медицински документи състоянието си.

Макар да е само едно малко допълнително квадратче за попълване на пола, това е огромна крачка за Д. Охеда – полово неутрален човек, който стана един от първите американци, кандидатствали за неутрален по пол паспорт.

„Семейството ми все още не разбира постъпката ми“, казва ,34-годишният Охеда, който се нарича D. и използва за себе си местоименията „те, тях“, пише БГНЕС.

гръцки преводач Добрич

Охеда, която е родена като жена, работи като организатор в Националния център за транссексуално равенство (NCTE), притежава и докторска степен по психология. Определя се и като транс човек.

Местоимения и думи, които не са полово неутрални, да отпаднат от употреба в новия Конгрес на Съединените щати. Такова предложение е вне…

През октомври Държавният департамент издаде първия американски паспорт с обозначението X за пол след дълга съдебна битка, водена от лице от Колорадо, което е интерсексуално.

Едва на 31 март – Международният ден на транссексуалната видимост, Държавният департамент обяви, че разширява това право за всички американци.

Вижте още:  Москва изненадващо намали доставките на газ за Италия

Издаването на паспорт с полов неутралитет в САЩ не е първият в света. Австралия започна да издава паспорти с квадратче Х през 2011 г., а Нова Зеландия, Канада, Германия, Аржентина, Пакистан и Непал последваха примера.

ОЩЕ: Пелоси иска да забрани думи, които не са полово неутрални, но получи подигравки в социалните мрежи

Източник: