агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Шефът на СОС: София няма да остане без парно

„Категорично няма опасност София да остане без парно“, увери председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Днес СОС ще проведе извънредно заседание заради шоковото посъпване на цените на природния газ, добави той.А по-рано от там поискаха компенсации от държавата.

„Риск за осигуряване на топлинна енергия за София за този сезон няма и няма и да има, независимо от изхода на преговорите. Формира се преговорен екип, предложени са конкретни мерки откъде могат да бъдат отпуснати компенсациите“, уточни той.

„Над 94% от себестойността на топлинната енергия, произвеждана от „Топлофикация“ се формира от цената на природния газ и въглеродните емисии“, напомни Георгиев пред БНР.

По думите му поскъпването на газа ще затрудни топлофикационното дружество.

Още по темата

5 окт 2021 10:13

417

28 сеп 2021 09:06

189

Според шефа на Столичния общински съвет трябва да има равно третиране  и софийското дружество да не бъде дискриминирано спрямо останалите частни компании.

„Ние не искаме промяна в цената на топлинната енергия, на парното. За целта държавата трябва да подпомогне с компенсаторни механизми, както обещава да го направи за частния сектор“, заяви Георгиев.

Той смята, че след като за бизнеса се предлага компенсация от 50 лева за мегаватчас с оглед поскъпването на тока, то би било справедливо същата стъпка да бъде приложена към „Топлофикация“. Финансовото състояние на дружеството няма нищо общо със сегашната криза, подчерта Георги Георгиев.

„В каквото и състояние да беше „Топлофикация“ преди шоковото поскъпване на природния газ, ние днес на сесия отново щяхме да решаваме този проблем. Задлъжняването на дружеството е вследствие на регулаторни проблеми”, изтъкна той.

Вижте още:  Кръстев: Русия подкрепя сръбския лидер в Босна Милорад Додик

„Когато държавата определя цената, която ви одобрява за закупуване на горивото и после ви определя по-ниска от тази действително цена, пазарна, като ви я калкулира в цената на топлинната енергия – основния ви източник на приходи, дружеството при този финансов модел няма как да не трупа загуби“, заключи председателят на СОС.
 

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *