агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Шефът на СОС: София няма да остане без парно

„Категорично няма опасност София да остане без парно“, увери председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

seo-blog7

Днес СОС ще проведе извънредно заседание заради шоковото посъпване на цените на природния газ, добави той.А по-рано от там поискаха компенсации от държавата.

„Риск за осигуряване на топлинна енергия за София за този сезон няма и няма и да има, независимо от изхода на преговорите. Формира се преговорен екип, предложени са конкретни мерки откъде могат да бъдат отпуснати компенсациите“, уточни той.

„Над 94% от себестойността на топлинната енергия, произвеждана от „Топлофикация“ се формира от цената на природния газ и въглеродните емисии“, напомни Георгиев пред БНР.

По думите му поскъпването на газа ще затрудни топлофикационното дружество.

Още по темата

5 окт 2021 10:13

гръцки преводач Добрич

417

28 сеп 2021 09:06

189

Според шефа на Столичния общински съвет трябва да има равно третиране  и софийското дружество да не бъде дискриминирано спрямо останалите частни компании.

„Ние не искаме промяна в цената на топлинната енергия, на парното. За целта държавата трябва да подпомогне с компенсаторни механизми, както обещава да го направи за частния сектор“, заяви Георгиев.

Той смята, че след като за бизнеса се предлага компенсация от 50 лева за мегаватчас с оглед поскъпването на тока, то би било справедливо същата стъпка да бъде приложена към „Топлофикация“. Финансовото състояние на дружеството няма нищо общо със сегашната криза, подчерта Георги Георгиев.

„В каквото и състояние да беше „Топлофикация“ преди шоковото поскъпване на природния газ, ние днес на сесия отново щяхме да решаваме този проблем. Задлъжняването на дружеството е вследствие на регулаторни проблеми”, изтъкна той.

„Когато държавата определя цената, която ви одобрява за закупуване на горивото и после ви определя по-ниска от тази действително цена, пазарна, като ви я калкулира в цената на топлинната енергия – основния ви източник на приходи, дружеството при този финансов модел няма как да не трупа загуби“, заключи председателят на СОС.
 

Вижте още:  Пет от отделенията в казанлъшката болница вече са COVID-зони

Източник: