агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Ще бъде ли приет законът на ЕС за безпрецедентни ограничения срещу американските техногиганти ?

Законодателството на ЕС за налагане на безпрецедентни ограничения върху начина, по който американските технологични гиганти правят бизнес, премина първата и важна пречка във вторник.

seo-blog7

Ключова комисия на Европейския парламент одобри с огромно мнозинство своята версия на Закона за цифровите пазари (ЗЦП)- законодателство, което ще наложи широкообхватни правила на Facebook, Google, Amazon, Apple и Microsoft.

След като бъде приет, забележителният закон трябва да даде на ЕС безпрецедентни правомощия за бързи действия срещу тези технологични гиганти и да наложи строг списък с правила “Do’s” и “Don’t” на най-доминиращите им платформи.

От Facebook обявиха, че ще започнат да забраняват реклами, които призовават хората да не се ваксинират, предаде Ройтерс. Съобщението по…

“Настоящите правила за конкуренцията не са достатъчни”, заяви германският евродепутат Андреас Шваб, който е инициатор на изготвянето на ЗЦП в парламента.

Законът ще означава “край на играта за нелоялни практики … Законодателят създава правилата, а не частните компании”, добави той в изявление.

гръцки преводач Добрич

Гласуването ще се проведе в пълния състав на Европейския парламент през декември, а придружаващият го закон – Законът за цифровите услуги – се очаква да бъде приет през януари.

Тези окончателни закони ще бъдат договорени с държавите членки на ЕС, като се очаква министрите да дадат зелена светлина на собствените си версии на среща в Брюксел в четвъртък. Надеждата е те да влязат в сила на 1 януари 2023 г. Законодателната работа се разгаря година след като Европейската комисия направи първите си предложения и подготвя почвата за мъчителни преговори между държавите членки и евродепутатите в началото на 2022 г.

Процесът получи тласък с показанията в парламента по-рано този месец на разобличителката на Facebook Франсис Хогън, която призова законодателите да не губят решимостта си.

Финалните преговори ще бъдат ръководени от Франция, която превърна въвеждането на новите правила в закон в основен приоритет на шестмесечното си председателство на ЕС, което започва на 1 януари.

В детайли, вариантът на парламента вдига прага за определяне на дадена компания като обект на закона, което намалява вероятността законът да обхване и други компании освен американските гиганти. Той засилва правомощията на националните органи за защита на конкуренцията, като ключовите държави членки Германия и Франция искат да не оставят цялата власт на Европейската комисия в Брюксел.

Мярката може също така да изиска забрана на рекламите, насочени към непълнолетни, както и да принуди платформите да направят някои от услугите си, включително софтуера за съобщения и социалните медии, достъпни в конкурентни мрежи.

Големите технологични компании и други интереси лобират яростно, за да повлияят на резултата. CCIA, лобито на големите технологични компании, разкритикува текста, заявявайки, че много от добавките на парламента, създават “значителни рискове от непредвидени последици за европейската цифрова икономика”.

Във вторник италианският орган за защита на конкуренцията наложи глоби на обща стойност над 200 млн. евро на Amazon и Apple за нарушаване на законите на ЕС чрез ограничения, които санкционират продажбите на продукти на Apple и Beats.

Източник: