агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Ще се превърне ли Хонконг в азиатски център за руските компании?

Руските компании, изгонени от западните финансови столици, проучват Хонконг като алтернатива, подклаждайки безпокойството сред американските служители, че азиатският център ще се превърне в убежище за бизнеси, санкционирани заради войната в Украйна.

seo-blog7

Редица големи, включително държавни, руски компании се стремят да ангажират адвокатски кантори в Хонконг, за да им помогнат да се закотвят в „по-приятелска юрисдикция“ от места като Ню Йорк и Лондон, каза Шърман Ян, управляващ партньор в ONC Lawyers в Хонконг.

„Интересът от руски компании да преместят определени дейности в Хонконг със сигурност се развива“, каза Ян, чиято фирма е провела първоначални дискусии с руски клиенти. Някои се стремят да променят определени регистрации в Хонконг, като същевременно запазят бизнес операциите в Русия, допълни той.

Хонконг може да предложи прозорец към външен капитал за руските фирми, тъй като правителството на Китай поддържа приятелски отношения с Москва и не наложи санкции, докато осеммесечната инвазия ескалира. Докато руски яхти се конфискуват в цяла Европа, суперяхта за 500 милиона долара, свързана със санкционирания милиардер Алексей Мордашов, най-големият акционер в стоманодобивния производител “Северстал” и третият най-богат човек в Русия, миналата седмица пусна котва във водите на Хонконг.

Но остават въпроси дали банките и одиторите в града ще имат желание да работят с руски фирми предвид заплахата от вторични санкции. Дори банките от континентален Китай в града не са склонни да правят бизнес с местни служители, които бяха санкционирани от САЩ заради ролята им в потискането на свободите след продемократичните протести през 2019 г.

През уикенда Държавният департамент на САЩ изрази безпокойството си относно използването на Хонконг като място за избягване на санкции.

Вижте още:  Заплатите в IT сектора растат с по 10-12% годишно

“Репутацията на Хонконг като финансов център зависи от спазването на международните закони и стандарти“, каза говорител на Държавния департамент. „Възможното използване на Хонконг като убежище от лица, избягващи санкции от множество юрисдикции, допълнително поставя под въпрос прозрачността на бизнес средата.“

гръцки преводач Добрич

United Co. Rusal International, санкционираният руски алуминиев гигант, търгува на борсата в града. Още през 2016 г. борсата в Хонконг издаде специално ръководство за страната, за да улесни листванията от нацията.

Polymetal International Plc, златодобивна компания с активи в Русия и Казахстан, регистрирана в Джърси, заяви през септември, че възнамерява да се премести. Хонконг е една от възможните дестинации, след като законът на президента Владимир Путин забрани на компании от така наречените неприятелски страни да продават активи, засягайки плана на Polymetal да раздели руските и казахстанските звена.

Засега трансакциите, които руските фирми се стремят да улеснят в Хонконг, са относително прости. Примерите включват превръщането на Хонконг в договорна юрисдикция за сделка за заем между руски и индийски субекти, казаха запознати.

Някои руски компании, които се интересуват от навлизането в Хонконг, са големи по размер, а някои са държавни, каза Ян, който отказа да посочи конкретни имена. Фирмите за търговия на дребно в супермаркети и платежни услуги са сред тези, които са изпратили запитвания. Богати руснаци и фирми също се обърнаха към други юрисдикции, за да избегнат санкциите. Търговците на руски суровини побързаха да създадат бизнеси в Дубай, например. Руските компании и правителството също настояха за замяна на използването на долара с китайския юан.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте още:  „Бъдещето: Фантастика и реалност“: Всичко вече е дигитализирано

Източник: