агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Ще забрани ли Европа моторите на бензин?

Евентуалната забрана на двигателите с вътрешно горене няма да сложи край на мотоциклетизма, а напротив – ще отвори нови възможности за създаване на модели от ново поколение и на технологични иновации. Това коментира Илия Левков, председател на националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“ в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

seo-blog7

“Двигателите с вътрешно горене отдавна са приключили технологичното си развитие. Те имат КПД от 40%, докато електрическият двигател е тих, но неговото КПД е 90%. Той е и много по-устойчив и няма какво да му се развали, защото в него няма триещи се части“, категоричен е той.

Гостът добави, че често срещаните възражения по отношение на батериите на електрическите двигатели са базирани на преувеличени представи у хората. „Това, че батериите тежат 300 кг, не означава че това е само литий. Да, литият е опасен и взривооопасен. Но в една батерия има само около 1 кг литий и дори по-малко. Тепърва настъпва ерата на графена, на желязо-фосфатните батерии. Тепърва ще има бум на технологията. Тези батерии са категорично рециклируеми. Има 3 завода във Франция и Германия, които рециклират литиево-йонните батерии на 99%. Затова мога да кажа, че това е страхотен потенциал за развиване на бизнес и в България“, добавя той.

Предложената забрана на двигателите с вътрешно горене ще съсипе голяма част от удоволствието да се карат мотоциклети. Електрическите мотори отнемат най-хубавото – звука и усещането за свобода. Така си ограничен да се наслаждаваш на хобито си, каза Лилия Осойска, председател на Сдружението на жените мотористи в България.

По думите на Осойска все още няма достатъчно данни колко издръжливи ще бъдат тези електрически двигатели на моторите и до каква степен те наистина са екологични чисти, защото макар двигателите на електрическите мотори да не замърсяват, не е ясно какво ще се случва с батериите, къде ще се изхвърлят и дали напълно ще се рециклират.

Вижте още:  ТЕЦ-София може да работи само ден без доставки на газ и мазут

“Животът на един конвенционален двигател е много дълъг. Мотори с такива двигатели издържат десетки години. В САЩ ги карат по половин милион километра и това е достатъчно основание един такъв издръжлив двигател да се определи като доста екологичен”.

Левков е оптимист за бъдещето на мотоциклетизма и не смята, че новите технологии и евентуалната забрана на двигателите с вътрешно горене в ЕС ще му навредят.

гръцки преводач Добрич

Засега пробегът на един мотоциклет с електрически двигател е около 180 км, но Левков смята, че това тепърва ще се развива и на този етап постигнатото е впечатляващо и функционално. „Така или иначе с мотора не може да се кара от София до Варна на един дъх, трябва да се почине някъде и може да се използва възможността за зареждане“, смята той.

Гостът е оптимист и за мрежата от зарядни станции в България. „На база на съществуващите електромобили в България мрежата от пунктове за зареждане изпреварва пропорциите в някои западни страни. По последните данни на министерството на транспорта електромобилите бяха около 6000, според пътна полиция те са 4600. Когато имаме точни бройки, ще видим точната пропорция. Но при всички случаи в развитите страни на всеки 10 електрически автомобила има 1 зарядна станция, докато при нас пропорцията е 1 станция на всеки 2-3 автомобила, което е много по-добре“, отбелязва той.

Според него всеки един производител вижда в електрическите двигатели това огромен потенциал. „Сега има цяла палитра от възможности и модели, които са електрически. Не вярвам производителите на мотоциклети да спят, сигурен съм че ще има страхотни модели.

“Цените ще бъдат по-високи, но с оглед на потреблението и увеличените продажби цената ще падне. До 2030 г. електрическите превозните средства ще имат същите цени като тези с двигател с вътрешно горене“, убеден е той.

Вижте още:  Една легенда се завръща: Русия вади тежката артилерия с "Mocквич 3"

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: