агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Шефът на полицията в Отава хвърля оставка заради “Конвоя на свободата”

Трюдо стана вторият канадски лидер, който използва в мирно време извънредни мерки по Закона за извънредните ситуации, който дава на властите широки правомощия, включително възможността да прекъснат финансирането на протестиращите и да подсилят провинциалните и местните правоприлагащи органи с федерална полиция.

seo-blog7

На 11 февруари в канадската провинция Онтарио бе обявено извънредно положение заради протестите на шофьорите на камиони, които парализи…

Протестът на шофьори на камиони призовава правителството да отмени задължителните ваксини и други ограничения и е окупирал части от центъра на Отава от края на януари. Той също така блокираше важен граничен пункт със САЩ, докато не беше освободен през уикенда. Докато протестиращите все още са пред канадския парламент и пред офиса на премиера, началникът на полицията в Отава Питър Слоли се оттегли от поста си, съобщи в Туитър Райли Брокингтън, общински съветник в Отава. Според Си Би Си Слоли ще обяви официално решението си по-късно. Критиците твърдяха, че Слоли и други полицейски служители са били твърде снизходителни в подхода към протестите, които са вдъхновили подражаващи им движения по целия свят и представляват сериозно предизвикателство за правителството на Трюдо.

Премиерът се обърна към извънредните пълномощия, след като стигна до заключението, че правоприлагащите органи не могат да се справи с протестиращите, особено в Отава. “Тази незаконна окупация трябва да приключи, мерило на успех ще бъде дали можем да възстановим веригите си за доставки? Можем ли да прекратим прекъсването на поминъка на хората, които разчитат на търговията със Съединените щати?”, каза Трюдо пред репортери, цитиран от 24 часа.

В рамките на Закона за извънредните ситуации министърът на финансите Кристия Фрийланд обяви мерки за задушаване на финансирането на протестното движение, като заяви, че участниците могат да загубят лицензите си за търговия, застраховките и достъпа до банкови сметки. Канадският министър на обществената сигурност Марко Мендичино заяви, че е време полицията да започне да използва широките си правомощия, предоставени й по силата на канадския Закон за извънредните ситуации, който позволява на правителството да забрани блокадите и да започне да отстранява камионите на протестиращите, посочи Асошиейтед прес.

Вижте още:  Путин: Никой не може да спечели ядрена война

“Необходимо е органите на реда да поемат юздите, да използваме Закона за извънредните ситуации и да наложат мерки”, каза той късно вчера, след като Трюдо обяви, че започва да прилага извънредните мерки. “Дадохме нови правомощия на полицията и се нуждаем от тях, за да си свършат работата сега”. Членовете на правителството не посочиха кога или къде ще започнат твърдите мерки срещу самозвания “Конвой на свободата”. Мендичино заяви, че все още се уточняват последните детайли за това кои зони ще бъдат забранени за протестиращите.

гръцки преводач Добрич

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че блокадите, извършвани от протестиращите шофьори срещу антиковидните рестрикции в Канада, са …

Източник: