агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Силициева батерия за е-коли зарежда до 98% за 10 минути


Акумулатор на база силиций запазва 93% от капацитета си след 1000 цикъла на зареждане и разреждане (снимка: CC0 Public Domain)

Батерия, която се зарежда почти изцяло само за 10 минути и се радва на изключително бавна деградация – това е проектирала новостартираща американска компания. И тя, като много други, се надява да помогне за навлизането на електромобилите в ежедневието.

Времето за зареждане е изключително важен фактор, когато става въпрос за електрически автомобили. Ден през ден учените намират нови и нови технологии, за да осигурят на потребителите безпроблемно пътуване без бавене и без чувство за безпокойство. Американският стартъп Enovix се надява да изиграе голяма роля във всичко това с дизайн на батерия от следващо поколение, която – според тях – може да бъде почти напълно презаредена за по-малко от 10 минути.

Ускоряването на зареждането при електрическите превозни средства е обща цел сред учените в сферата на акумулаторните системи. Стремежът е да се постигне такова съкращаване, че времето за захранване на електрическия автомобил да е съпоставимо с това за наливането на горивото в резервоара на превозните средства с ДВГ.

Решението на Enovix за намаляване на времето за зареждане работи на база собствена архитектура на батерията, която включва катод и анод от клас ЕПС, изработени от силиций, оформен в „архитектура на 3D клетки“.

Според младия разработчик, дизайнът на батерията увеличава енергийната плътност, макар че не се посочва точна цифра, и акумулаторът може да издържи повече от 1000 цикъла на зареждане и разреждане, запазвайки 93 процента от капацитета си.

Вижте още:  Десетки тайвански компании ще последват TSMC в Аризона

Компанията развива своята технология чрез програма за безвъзмездни средства от Министерството на енергетиката на САЩ. Сега фирмата се надява да предложи решение не само за електромобили, но и за по-мащабни приложения за съхранение на енергия. Според компанията, батерията може да се зареди от нула до 80 процента само за 5,2 минути, а после до повече от 98 процента за по-малко от 10 минути.

„Възможността за бързо зареждане може да ускори масовото навлизане на електромобили в ежедневието и ние успяхме да демонстрираме ниво на производителност, което отговаря и надхвърля много пътни карти на OEM“, каза Харолд Ръст, съосновател, главен изпълнителен директор и президент на Enovix.

„Производителите на електромобили се стремят към използването на батерии, които поддържат по-дълъг пробег…. Надяваме се да помогнем за електрифицирането на автомобилната индустрия и да демонстрираме, че нашите батерии са вълнуваща опция за захранване на електромобили с дълъг пробег и бързо зареждане“, допълва Ръст.

Източник: