агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Срив на биткойн повлече надолу целия криптопазар


Сътресенията на криптопазара продължават с поредния срив в курса на биткойн
(снимка: CC0 Public Domain)

Биткойн загуби около 6% от стойността си през последните 24 часа, падайки под границата от 28 000 долара. Заедно с него, други криптовалути също влязоха в червената зона.

Токенът Ethereum пострада най-много, който загуби над 12,5% за едно денонощие и слезе до нивото си от март 2021 г. Според една от версиите, за този срив е виновен рекордният темп на инфлация в САЩ.

Криптовалутите като средство за инвестиране все повече се интегрират в традиционната финансова система и с първоначално високата си волатилност те реагират на външни шокове повече от конвенционалните активи.

В петък Министерството на труда на САЩ публикува доклад, според който до края на май годишната инфлация е достигнала 8,6% – за последен път такива проценти имаше през 1981 г.

Свикнал с флуктуациите, в момента на публикуване биткойн струва около $27 376 – ниво, на което криптовалутата се търгуваше на 12 май, тоест точно преди месец, след което няколко пъти преодоля психологическата граница от $30 000 и отново се върна надолу.

Пазарната капитализация на най-голямата криптовалута в света намаля след спада в котировките и сега се оценява на около $523,8 млрд. От началото на годината биткойн вече загуби над 40% от стойността си и по-нататъшната му динамика е трудно да се прогнозира.

Източник:

Вижте още:  „Да видиш HTML кода на сайт не е хакване”