агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Стойчо Кацаров: Може да има мобилни лаборатории за тестване в училищата

“Има сключени договори и предоставени 1,5 милиона теста на системата на образованието”, посочи служебният министър и добави, че още 600 000 теста е трябвало да бъдат получени до петък (26 ноември, бел. ред.) Те са задържани от митнически контрол и ще бъдат доставени до края на тази седмица”.

seo-blog7

Обявена е втора покана за още 2,5 милиона теста за училищата:

“Вчера подписах договори за компаниите, които са спечелили поръчката, за още 2,7 милиона теста, които са със срок на доставка 9 декември. Т.е. общо от 8 ноември досега са доставени 1,5 млн. и очакваме още над 3 млн. теста. Тези 4,5 млн. теста биха били достатъчни за тестване на всички деца до края на 2021-ва”, каза министърът и призна, че има проблем с доставките. “Има забавяния в транспорта, има забавяне на митниците, специално за тези щадящи тестове, които са за деца”.

“Заповедта от 8 ноември е актуализирана от днес, но не е променяна в частта за тестовете на големите ученици”, каза Стойчо Кацаров по-късно днес, докато откриваше ремонтираното постродилно отделение на СБАЛАГ “Майчин дом”. За да има и присъствено обучениена на децата, два пъти седмично се извършват тестове. Това помага да се избегне процесът, на който бяхме свидетели преди мерките – постоянно поставяне под карантина на цели паралелки.

“Децата от 8 до 12 клас могат да се тестват с тестове за големи хора. Ние можем да им предоставим веднага такива безплатни тестове. Закупуването и осигуряването на тестовете по начало не е задължение на Министерството на здравеопазването. Ние се ангажирахме да помогнем на Министерството на образованието като ги поръчаме и закупим ние”, заяви той.

Вижте още:  Човешки папиломен вирус - виновникът за рака на маточната шийка

“Тестовете помагат за избягване на хаоса, ако един е положителен, просто няма да влезе в училището и ще се избегне карантинирането на цели паралелки. Право да кепева тестове има всеки държавен орган и институция, включително и едно училище. Децата в 21 области в страната могат да ходят на училище без да се тестват. В седемте области с висока заболеваемост се правят тестове”, каза Кацаров. 

Попитан при какви условия ще се затегнат мерките заради новия вариант Омикрон, министърът отговори: “В други държави дори пълната забрана на влизането на чужденци не е попречила на разпространението на вируса. Ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането на хора, а дори и да можем, това няма да помогне”.

Актуалната епидемична обстановка се подобрява, както по отношение на заболеваемостта, така и с хоспитализираните, и със смъртните случа…

гръцки преводач Добрич

От 1 декември страните от ЕС и българските граждани, ако имат зелен сертификат и идват от ЕС, може да влезе в страната. Ако идват от страни от червената зона, се подлагат на десетдневна карантина. Това е политика на цяла Европа, подчерта министърът. Достатъчно строги мерки са прирожени в момента, включително и заради варианта Омикрон, смята той. Епидемиологичната ситуация в страната се подобрява. Трябва хората да се ваксинират и само така можем да се предпазим от държавата. 

Не по-рано от 15 декември ще бъде разпространена и ваксината за децата. Тази разфасовка е включена в договора ни с Пфайзер, каза Кацаров. 

Стойчо Кацаров откри ремонтирания етаж на Послеродово отделение в СБАЛАГ „Майчин дом”.

Вижте още:  Седмицата на коронавируса: Процентът на положителните проби тръгна нагоре, дойде ли Омикрон в България?

“Тук съм, за да изразя уважение към лекарите, които работят в болницата. Коронавирусът е огромен проблем, но животът не е само COVID-19. Тук има добри специалисти и са създадени перфектни условия”, каза той.

Цялостен ремонт нa тази част от болницата се прави за пръв път от 1976 г. насам. По най-съвременните медицински стандарти са обновени 63 помещения. Отделението разполага с 21 стаи с общо 40 легла, 7 от стаите са свръхлуксозни.

Източник