агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Световни компании се насочват към Централна Европа, пестят

Централноевропейски компании, които предлагат отдалечени, евтини бизнес услуги на международни фирми, засилват плановете си за експанзия, тъй като инфлацията кара глобални компании да прехвърлят повече работа в региона, за да намалят разходите и да заздравят маржовете, предава Ройтерс.

От Прага до Варшава и Будапеща – западни компании отдавна се стремят да се възползват от големия брой образовани служители за аутсорсинг или изнасяне на бизнес услуги като софтуерна разработка, административни и счетоводни функции и анализи за големи европейски и американски клиенти.

Сега, въпреки намаляването на разликата в заплащането и по-бързия ръст на разходите в сравнение със Западна Европа, центровете за бизнес услуги в Централна Европа, които процъфтяваха по време на пандемията, наемат повече служители, докато други сектори като промишленото производство намаляват работната си сила заради войната в Украйна и растящите разходи за енергия.

Да вземем за пример базираната в Силициевата долина компания Pure Storage. Разработчикът на хадруер и софтуер съобщи през септември, че удвоява броя на инженерите в центъра си в Прага и планира да ги удвои отново през 2023 г. и през 2024 г. Новината беше съобщена от Пол Мелмън, ръководител на чешкия център.

„По-ефективно е от гледна точка на разходите да наемем инженер в Прага, отколкото в Маутин Вю, дори с инфлацията“, отбелязва Мелмън, според когото диверсифицираната работна ръка е едно от предимствата на Прага, където Pure Storage има няколко стотин служители.

„Започнахме тук експериментално, но експериментът проработи“, допълва Мелмън.

Секторът на бизнес услугите е нараснал от почти нула преди 25 години до индустрия с близо 800 хил. служители в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и е все по-значим двигател за местните икономики.

Вижте още:  Очакван спектакъл: Мъск изгони Агравал

Допитване на Чешката асоциация на лидерите в бизнес услугите, представляваща сектора, очаква ръст на заетите с 11% през 2022 г. и с 13 на сто през 2023 г.

„С ускоряващата се инфлация на Запад този регион отчита приток на повече инвеститори, които установяват центрове и нови видове услуги“, коментира Джонатан Епълтън, управляващ директор на ABSL за Чехия.

Разликата в заплащането намалява в последните години, тъй като икономическият растеж в страни като Полша и Чехия изпреварва този на западни страни. Но разходите за труд в региона все още са с около 30% до 50% по-ниски в зависимост от работната позиция, казват компании и експерти.

Възможността за осигуряване на работа от разстояние стимулира сектора по време на пандемията, а сега ускоряващата се инфлация на големи пазари като Великобритания, Германия и Франция отново е в полза на региона.

„Идват нови инвестиции, тъй като споделените центрове за бизнес услуги предлагат начин за повече спестявания от разходи у дома за групата, когато има инфлационен и пазарен натиск“, коментира Адам Джамиол, партньор в PwC, базиран в Краков.

В Полша, където работят над 400 хил. души в сектора на бизнес услугите, очакванията са той да достигне годишен растеж от близо 8% до края на първото тримесечие на 2023 г. въпреки двуцифрения ръст на заплатите от февруари насам, инфлацията от 17,2% и войната в съседна Украйна.

Инфлацията в Чехия е 18% и също е над средното равнище в еврозоната от 10% през септември, нов рекорден връх, стимулиран от цените на храните и енергията, който силен стимул за компаниите да намаляват разходите.

Вижте още:  Залез на шистовата ера? Петролните кладенци пълзят към градовете в Тексас

„Силният натиск от заплатите на фона на повишаването на заплащането на пазари като Германия и Франция увеличава разходите за труд до такива нива, при които е трудно да бъдеш ефективен“, коментира Лукаш Гебески, главен изпълнителен директор на оператора на колцентрове Teleperformance Polska.

„В Полша имаме много млади хора, които учат и знаят чужди езици, затова потенциалът за растеж е голям и е стимулиран и от високата инфлация на Запад…“, допълва той.

В последните два-три месеца има бърз ръст в търсенето на служители с немски, френски, испански и английски език. Тази тенденция ще продължи.

Целият антализ – на сайта на Investor.bg

Източник: