агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Там, където Западът си отива, идва “Вагнер”

Лондон: Там, където Западът си отива, идва “Вагнер”

Комисията по външни работи на Камарата на общините на британския парламент публикува очаквания 82-страничен доклад за дейността на ЧВК “Вагнер”, основно в африканските страни. Това съобщи руската редакция на Би Би Си.

seo-blog7

Докладът се основава на открити източници, както и на показанията на “бивш високопоставен боец на “Вагнер” (името му не се съобщава; анонимните писмени показания на това лице бяха публикувани на 20 юли). В него се анализира дейността на тази структура в седем държави: Украйна, Сирия, Централноафриканската република, Судан, Либия, Мозамбик и Мали. Групировката има силни позиции в Субхарска Африка, Сирия и Либия. Но основният патос на документа е свързан с реакцията на британското правителство спрямо него.

Прочетете още: Twitter смени логото си

“През 10-те години от създаването на мрежата на “Вагнер” правителството на Обединеното кралство така и не се сдоби с последователна стратегия, а усилията за смислена борба с Вагнер отсъстват. Това позволи на мрежата да се разрасне, да разпространи пипалата си дълбоко в Африка и да експлоатира държави, поставени на колене поради конфликти и нестабилност. Там, където Западът напуска, се появява “Вагнер”, който вижда възможност в страданието и печалба в хаоса”, заяви председателят на комисията консерваторката Алиша Кърнс.

Парламентаристите призовават, първо, да се предложат на нестабилните страни собствени служби, за да не бъдат принудени да разчитат на “Вагнер”, и второ, да се наложат по-строги санкции на онези, които финансират структурата – според тях съществуващите санкции не са достатъчни. Ветерани от съветското приключение в Африка са днешните услужливи уши, с които хората на Путин и Пригожин могат да си шепнат.

Вижте още:  Военните конфликтите, които изискват внимание през 2022 година

Прочетете още: Франция въвежда “алгоритмично видеонаблюдение” в големите градове

“Не сме убедени, че “санкциите”, наложени от правителството срещу тази група, наистина покриват сложната мрежа от структури, които стоят в основата й”, казва Кърнс. След бунта на Пригожин в Русия през юни бъдещето на “Вагнер” остава неясно, но депутатите отбелязват, че структурата и преди е била способна на гъвкаво преконфигуриране.

“В момента, в който мрежата е най-уязвима – и часовникът тиктака – е дошло времето да се действа”, подчертава тя.

гръцки преводач Добрич

Освен бившия боец на “Вагнер”, който сега живее на Запад, но продължава да поддържа връзка със своите съратници, комисията изслуша Михаил Ходорковски и изследователя на Bellingcat Христо Грозев, както и други свидетели.
Източник