агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Там, където Западът си отива, идва “Вагнер”

Лондон: Там, където Западът си отива, идва “Вагнер”

Комисията по външни работи на Камарата на общините на британския парламент публикува очаквания 82-страничен доклад за дейността на ЧВК “Вагнер”, основно в африканските страни. Това съобщи руската редакция на Би Би Си.

Докладът се основава на открити източници, както и на показанията на “бивш високопоставен боец на “Вагнер” (името му не се съобщава; анонимните писмени показания на това лице бяха публикувани на 20 юли). В него се анализира дейността на тази структура в седем държави: Украйна, Сирия, Централноафриканската република, Судан, Либия, Мозамбик и Мали. Групировката има силни позиции в Субхарска Африка, Сирия и Либия. Но основният патос на документа е свързан с реакцията на британското правителство спрямо него.

Прочетете още: Twitter смени логото си

“През 10-те години от създаването на мрежата на “Вагнер” правителството на Обединеното кралство така и не се сдоби с последователна стратегия, а усилията за смислена борба с Вагнер отсъстват. Това позволи на мрежата да се разрасне, да разпространи пипалата си дълбоко в Африка и да експлоатира държави, поставени на колене поради конфликти и нестабилност. Там, където Западът напуска, се появява “Вагнер”, който вижда възможност в страданието и печалба в хаоса”, заяви председателят на комисията консерваторката Алиша Кърнс.

Парламентаристите призовават, първо, да се предложат на нестабилните страни собствени служби, за да не бъдат принудени да разчитат на “Вагнер”, и второ, да се наложат по-строги санкции на онези, които финансират структурата – според тях съществуващите санкции не са достатъчни. Ветерани от съветското приключение в Африка са днешните услужливи уши, с които хората на Путин и Пригожин могат да си шепнат.

Вижте още:  Великобритания облекчава ограниченията за пътуване

Прочетете още: Франция въвежда “алгоритмично видеонаблюдение” в големите градове

“Не сме убедени, че “санкциите”, наложени от правителството срещу тази група, наистина покриват сложната мрежа от структури, които стоят в основата й”, казва Кърнс. След бунта на Пригожин в Русия през юни бъдещето на “Вагнер” остава неясно, но депутатите отбелязват, че структурата и преди е била способна на гъвкаво преконфигуриране.

“В момента, в който мрежата е най-уязвима – и часовникът тиктака – е дошло времето да се действа”, подчертава тя.

Освен бившия боец на “Вагнер”, който сега живее на Запад, но продължава да поддържа връзка със своите съратници, комисията изслуша Михаил Ходорковски и изследователя на Bellingcat Христо Грозев, както и други свидетели.
Източник