агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Цената на газа и доставките – в капан ли е България?

Природният газ поскъпва с близо 14% от май. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Цената на синьото гориво премина 160 лв. за мегаватчас.

seo-blog7

“Трябват ни около 25 танкера годишно, което обаче е трудно осъществимо във времево отношение, защото на тези танкери им трябва време. 14 дни са необходими на един танкер, за да пристигне. А според американски експерт дните може да отидат докъм 36”, каза енергийният експерт Еленко Божков в студиото на “България сутрин”.

А за да се осъществи изцяло на втечнен газ ни трябва още един терминал.

Още по темата

15 май 2022 11:17

406

“Александруполис” няма да бъде готов тази година. И заради това трябва да се търси друг. Трябва да се използва трансбалканският поток като газопровод. Обемът на количествата газ при втечняване към регазификация се увеличава около 300 пъти. Така ще се получават около 90 млн. кубични метра газ, който ще ни стигне за около 15 дни. Два танкера ще стигнат за потреблението на България за 2 месеца”, допълни Божков.

гръцки преводач Добрич

Той поясни, че ние употребяваме по 6 млн. дневно.

“Има дни, в които сме имали и по 10 млн. Сега трябва да се запълни “Чирен”, той се пълни почти с 1-2 млн. За него трябват около 5 танкера, които не ги смятаме в тези 25. Задължително трябва да върви азерският газ и да се намери още един терминал. И трябва да изчакаме 20 май, защото Гърция трябва да плати на “Газпром” за своя газ. Ако нещо с плащането – те ще спрат доставките им”, коментира енергийният експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вижте още:  Добрата новина днес: Парното няма да поскъпва от 1 януари

Той бе категоричен, че газът, който в момента влиза в България, е руски.

“Спре ли обменът с Гърция от “Газпром”, ние оставаме без газ. Втечнен газ може да се търси от Алжир, Саудитска Арабия, но те заявиха, че няма да могат да се справят с Европа. Не ми се виждат реалистични цените, които ни дават за американските доставки на газ. Не съм оптимист, притеснен съм, трябва ни енергийна дипломация”, добави Еленко Божков.

Източник: