агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Цените на храните в световен план леко са спаднали през април

Цените на храните в световен план леко са спаднали през април

seo-blog7

Снимка: Pixabay

Цените на храните в световен план леко са спаднали през април, след като през март са се покачили до рекордни нива, съобщи Световната организация по прехраната (ФАО), цитирана от Ройтерс и БТА.

Намалението се дължи най-вече на спад при цената на растителните масла и зърнените храни.

Индексът на ФАО за глобалните цени на храните, който следи най-масовите от тях, през април е бил средно 158,5 пункта спрямо 159,7 пункта през март.

Намалението е добра новина, особено на бедните страни, но въпреки това храните остават скъпи и близо до максималните си равнища, което продължава да създава опасност от глобална хранителна криза, заяви главният икономист на ФАО Максимо Тореро.

гръцки преводач Добрич

Макар и да е по-нисък спрямо март, индексът за април е са 29,8 на сто по-висок от преди година, като основна вина за това носи руската инвазия в Украйна, посочва Ройтерс.

В друга своя оценка, оповестена днес, ФАО леко намали прогнозата за глобалното производство на пшеница през 2022 г. до 782 милиона тона. Предходната прогноза говореше за 784 милиона тона.

Намалението се дължи на свиването на обработваемите площи в Украйна с около 20 на сто и на по-ниските добиви в Мароко заради сериозното засушаване.
 

Източник:

Вижте още:  Овощари масово изкореняват градините си