агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

ЦИК припомня: Гласува се с една карта за двата вота

ЦИК припомня: Гласува се с една карта за двата вота

seo-blog7

Снимка: БГНЕС, архив

Изборният ден започна спокойно във всички секции в страната. Имаше обичайни проблеми – с машините, с неявили се членове на избирателните комисии. Взети са обаче мерки и изборният ден протича нормално, заяви говорителят на ЦИК Росица Матева. Централната избирателна комисия даде брифинг с подробности за това как протича изборният ден до момента.

Всеки като избирател има право да реализира правото си да гласува с едно посещение в СИК и с една карта за гласуване, която му се дава и когато застане пред машината, трябва да натисне първото поле на машината, което значи че е гласувал за изборите 2 в 1, заяви Матева.

От ЦИК допълниха, че от контролните разписки ще се броят гласовете, но не и преференциите.

В 32 секции е преустановено машинното гласуване заради проблеми с машините и е преминато към гласуване с хартиени бюлетини. Проблемите, констатирани при тези машини са свързани с това, че изобщо не се е включило устройството, неработеща смарткарта, невъзможност да се отреже разписка или неработещ екран.

гръцки преводач Добрич

32 жалби и сигнали са постъпили в комисията, 7 са за нарушения в социалните мрежи, каза Цветозар Томов.

Нормално протича изборният ден в чужбина. Засега никъде няма образувани опашки. Единствено една секция в Окланд, Нова Зеландия, не е отворила заради влошена пандемична обстановка. 750 секции работят, допълниха от ЦИК.

Има сигнал за това, че кандидат за депутат е посочил за коя кандидат-президентска двойка е гласувал.

Източник:

Вижте още:  И Елена Йончева призова за оставката на Нинова