агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Туризмът е почти на 100% загуба, чартърите до екзотични дестинации са пълни

Служебното правителство отпусна 6 млн. лева за туроператорите, които имат задължения към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията. Това обяви вчера министърът на туризма Стела Балтова. Ще стигнат ли обаче тези средства?

seo-blog7
“Надяваме се да бъдат достатъчни. Нямаме представа как ще се развие занапред коронакризата. Надяваме се да започнем да работим, защото бизнес 2 години в застой не е добре и не е здравословно. Парите са разпределени в 4 програми. Първата програма от 30 млн. вече стартира, а кандидатстването завърши миналата седмица”, каза председателят на Обединение “Бъдеще за туризма” Павлина Иванова в студиото на Bulgaria ON AIR.

“До края на годината или началото на януари очакваме изплащането на тези суми. Има втори 30 млн., които минаха на постановление на МС. И трябва да са в процедура на нотификация, което е одобрение от Европа. След като се върне тази нотификация, ще трябва да се отвори програмата, да се кандидатства по нея”, допълни Иванова.

Тя подчерта, че туризмът е един от най-засегнатите бизнеси по време на пандемията.

“Нашата организация е с изходящ туризъм и сме зависими от всички мерки, които се вземат по света. Вълните следват една след друга. Нито може да имаме предвидимост, нито възможност за планиране. Това е убийствено за бизнеса. В проценти загубите са огромни. За една година имаме спад в дейността между 82 и 93%, което реално означава, че бизнесът не съществува”, подчерта Павлина Иванова.

“Тези хора си чакат парите от миналата година. Това са пътувания от март до декември 2020 година. Коронакризата ни изправи в друга платформа на работа. Всичко се случва в последната седмица или в последните 10 дни. Много е неприятно, когато това съвпадне с първо или 15-о число от месеца и предстои нова заповед на министъра”, добави тя.

Вижте още:  "Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ с 14% от януари

А пък чартърните полети за Нова година за Малдивите, Лапландия, Египет и други екзотични дестинации са пълни.

“За чуждестранните туристи е сложно, защото ние сме в “червената зона”, в някои държави бяхме забранени като влизащи. В няколко държави има карантина. Колегите в хотелите се опитват да запазят нивата на цените, така че да бъдат продаваеми, защото това е супер важен момент. За момента нямаме обявени фалити, но имаме колеги, които временно са спрели дейността си”, коментира Павлина Иванова.

Вижте целия разговор във видеото.

гръцки преводач Добрич

Източник: