агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Турция – кандидат за основен играч в новата енергийна политика на ЕС

Европа не беше подготвена за енергийната криза. Тя обяви намерението си да се откаже от руските енергийни ресурси и това усилие за намиране на алтернатива е знак за значителни промени в световната енергийна индустрия. Това пише в своя статия Ердал Карагьол в коментар за “Yeni Şafak”, представена от БГНЕС.

seo-blog7

Страните от ЕС са напълно неподготвени за периода, започнал с войната на Русия в Украйна, поради голямата си енергийна зависимост от Москва. Особено страните от ЕС, които са по-зависими от Русия, като Германия, и които не могат да прекратят напълно доставките на природен газ от нея за кратък период от време. Изглежда, че те увеличават усилията си за намиране на алтернативни доставчици и ресурси и са решени да променят сегашния модел на зависимост.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна днес на двудневно посещение в Делхи, където се очаква да окаже н…

С нахлуването на Русия в Украйна енергийната зависимост на европейските държави показа, че тя, както политически стеснява възможностите за маневриране на страните от ЕС, така и от гледна точка на сигурността създава сериозни проблеми. Няма съмнение, че сегашната картина, която се отразява негативно на европейските държави в икономически и политически план, трябва да се промени.

В този контекст, за да прекрати зависимостта си от руския природен газ и нефт, ЕС, от една страна, ускори търсенето на нови страни-източници, а от друга, увеличи усилията си за разработване на алтернативни енергийни източници.

Тези усилия са и знак за значителни промени както в регионалното енергийно равновесие, така и в енергийната политика на ЕС.

гръцки преводач Добрич

Общият знаменател между ЕС и Турция

Вижте още:  Коронавирусът по света: Германия с най-много заразени, Русия начело по жертви за денонощие

Зависимостта на ЕС и Турция от Русия по отношение на природния газ, въпреки че самата Турция не е толкова зависима от Русия, колкото много европейски държави, очевидно е важна причина за съвместни действия по енергийните въпроси.

Някои държави членки на НАТО искат войната в Украйна да продължи, за да може Русия да отслабне, заяви външният министър на Турция Мевлю…

Сътрудничеството между Турция и ЕС и засилената роля на Анкара в осигуряването на енергийните доставки ще бъдат важна стъпка към прекратяване на неотдавнашното напрежение между страните и ще поставят началото на нов период между тях.

В крайна сметка знаем, че енергетиката е важна област, която има “имунитет” в политическите отношения.

Сътрудничество вместо конкуренция в енергийния сектор

В настоящия период, когато се създава ново енергийно уравнение, идеята Турция да бъде страна-мост между Изтока, Запада и центъра, която постоянно е на дневен ред през последните години, е стратегически много важна както за страните-източници на енергия, така и за страните-потребители на енергия на Запад. Тъй като Турция е в центъра на тази линия, проучените и предполагаемите ресурси на Близкия изток и Източното Средиземноморие ще бъдат транспортирани до европейските страни през Турция. Особено за ресурсите на Източното Средиземноморие, които са нов източник на енергия в региона, това ще бъде и началото на нова ера.

След провала на проекта за Източносредиземноморския газопровод (EastMed), Източносредиземноморския газов форум и други безсмислени усилия без участието на Турция, новите инициативи в Източното Средиземноморие, които поставят Анкара в центъра, ще променят изцяло енергийните баланси.

Освен това енергийните напрежения между регионалните държави в Източното Средиземноморие също ще бъдат потушени, като ще отстъпят място на регионалното сътрудничество.

Най-важното е, че докато новото сътрудничество в Източното Средиземноморие гарантира сигурността на търсенето за страните от региона, сигурността на енергийните доставки на страните от ЕС също ще се повиши. От друга страна, Турция ще засили сигурността на енергийните си доставки и позицията си на централна държава, като същевременно ще има възможност да превърне конкуренцията с държавите от региона и ЕС в сигурно сътрудничество.

Източник: