агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Twitter се реши на „отровно хапче” след офертата на Мъск


Предстоят интересни времена за социалната мрежа Twitter
(снимка: CC0 Public Domain)

Twitter прие план с ограничена продължителност за извънредни права на акционерите с цел да се спаси от поглъщане от страна на Илон Мъск. Подходът е известен като „отровно хапче”.

Мярката бе приложена ден след като милиардерът поиска да купи компанията за 43 милиарда долара. Бордът на директорите на Twitter гласува единодушно за приемане на плана.

Съгласно новата структура, ако някое лице или група придобие действителна собственост върху поне 15% от обикновените акции на Twitter без одобрението на борда, на други акционери ще бъде разрешено да си купят допълнителни акции с отстъпка. Планът изтича на 14 април 2023 г.

Все пак Twitter отбеляза, че планът за специалните права няма да попречи на борда да приеме офертата за придобиване, ако прецени, че това е в най-добър интерес за компанията и нейните акционери.

Мъск вече притежава повече от 9% дял в Twitter, според документи, подадени в Комисията по ценни книжа и борси миналата седмица. Скоро след като неговият дял стана известен, главният изпълнителен директор на Twitter обяви плановете Мъск да се присъедини към борда. Но дни по-късно Мъск отказа стола.

Изглежда по това време той вече е имал идея да предложи придобиване на компанията. Ако се беше присъединил, това щеше да ограничи възможностите му да натрупа повече от 14,9% дял от собствеността върху обикновените акции на Twitter.

В петък Блумбърг съобщи, позовавайки се на анонимни източници, че Twitter е привлякла JPMorgan, за да си помогне с отговора на офертата на Мъск. Ходът е интересен, защото JPMorgan има отношения с Мъск: фирмата съди Tesla заради казус, свързан с неговия туит от 2018 г., в който се твърди, че има „осигурено финансиране”, за да направи компанията частна.

Вижте още:  A1 обучава безплатно възрастните по дигитална грамотност

В интервю, предавано на живо от конференцията TED2022 в четвъртък, Мъск изложи визията си за това как може да направи алгоритмите на Twitter публично достъпни и да ограничи модерирането на съдържанието. Той също така призна, че „не е сигурен” дали ще успее да купи Twitter, макар да има „достатъчни активи”, за да финансира сделката, ако бъде приета.

В същото време милиардерът посочи и, че има „план Б”, ако първоначалното му предложение да купи компанията бъде отхвърлено. За офертата си той е категоричен, че е „най-добрата и окончателна”.

В петък бившият главен изпълнителен директор на Twitter и настоящ член на борда Джак Дорси написа, че „истинският проблем” в ситуацията е, че „като публична компания Twitter винаги е била за продажба”.

Източник: