агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Учени с предупреждение: Витамин В12 и фолиевата киселина увеличават риска от рак

Всички знаем, че човешкият организъм се нуждае ежедневно от здравословна порция витамини. Много хора успяват да си набавят необходимото количество витамини и микроелементи, благодарение на балансираното и разнообразно хранене, но други се нуждаят от допълнителен прием на хранителни добавки. Все пак трябва да се има предвид, че допълнителното количество витамини не винаги е полезно, а при някои хора може да се превърне в сериозен риск за здравето.

seo-blog7

До такива изводи са стигнали учени, а резултатите от тяхното изследване са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.

Проучването установи, че има два витамина, които повишават риска от рак – витамин В12 и фолиевата киселина.

Фолиевата киселина е синтетична форма на фолат, известен още като витамин В9. Подобно на B12, фолатът помага на тялото да произвежда еритроцити или червени кръвни клетки.

Въпреки това е установено, че в Норвегия при пациенти със сърдечни заболявания приемът на фолиева киселина и витамин В12 е повишил риска от развитие на рак и смърт по различни причини в сравнение с пациенти с аналогични проблеми, които не са приемали такива добавки.

Американски лекари са открили връзка между употребата на два витамина и повишения риск от рак на белия дроб, пише Daily Express, цитира…

гръцки преводач Добрич

Направените изследвания показали, че приемът на фолиева киселина и на В12 повишава с 21% развитието на рак, повишава риска от смърт от рак с 38% и смърт по други причини – с 18%. Освен това учените стигнали до извода, че фолиевата киселина и витамин В12 повишават риска от развитие на рак на белите дробове.

Вижте още:  Зеленски: Аз съм цел номер едно за Русия

В изявление, публикувано в отговор на резултатите от това проучване, говорител на Асоциацията за витаминни добавки към Съвета за отговорно хранене заяви обаче, че констатациите на норвежките учени не са подкрепени от други изследвания.

„Всъщност в заглавието на това проучване трябваше да пише, че тютюнопушенето увеличава риска от рак на белите дробове. Проучването установи, че 94% от участниците в него, които са развили рак на белите дробове, или са пушили в миналото, или продължават да пушат сега “- каза вицепрезидентът на асоциацията Андрю Шао.

Фолиевата киселина може да повлияе на действието на други лекарствени препарати, предупреждават от Националната здравна служба на Великобритания.

Източник: