агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Украинските сили настъпват към Херсон. Русия се бори да задържи ключов мост над Днепър

Украинската армия предприе контраофанзива срещу руските сили в Южна Украйна. През последните 48 часа в окупираната от руските войски Херсонска област се водят тежки боеве, съобщи британското военно разузнаване в събота.

seo-blog7

Украйна се опитва да прекъсне връзките на руските сили на запад от река Днепър край Херсон с тези, разположени на изток. В опит да забавят украинското контранастъпление руските сили използват артилерийски обстрел.

По-рано високопоставен американски служител съобщи, че Русия губи стотици военни всеки ден във войната в Украйна. По думите му хиляди руски капитани и лейтенанти, както и няколко генерали са убити от началото на непредизвиканата руска военна инвазия.

Веригите за снабдяване на руските сили са застрашени

Украйна нанася нови удари срещу Антоновския мост над река Днепър край Херсон. Според британското разузнаване съоръжението е претърпяло щети, но е било частично ремонтирано и към 22 юли все още е функционирало.

Антоновския мост е ключов за руските сили, защото е един от малкото пътища, които свързват окупирания Херсон на запад от Днепър с другите територии под контрола на Русия на изток от реката. Освен него има само още един мост, по който Русия може да доставя оборудване и консумативи на военните си, окупирали Херсон, и да изтегли силите си при необходимост.

“Веригите за снабдяване на руските сили западно от Днепър са все по-застрашени”, написа британското Министерство на отбраната, като се позова на разузнавателна информация. “Ако възможността за преминаване през Днепър бъде премахната и руските сили в окупирания Херсон бъдат откъснати [от другите окупирани територии], това ще бъде значителен военен и политически удар за Русия.”

Представители на Украйна твърдят, че Русия може да се опита да изгради временен мост над Днепър, но според Лондон това би било “много рисково начинание”.

Русия губи стотици военни всеки ден

Високопоставен служител на САЩ каза пред Ройтерс на 22 юли, че според Вашингтон Русия губи стотици военни всеки ден във войната в Украйна. По думите му от началото на руската военна инвазия са убити хиляди лейтенанти и капитани, стотици полковници и няколко генерали.

Ежедневните загуби на украинските войски са около 30 убити и 250 ранени. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю …

Американският служител, който е поискал името му да не бъде публикувано, посочи още, че според Вашингтон Украйна е унищожила над 100 ключови цели на територията си – руски командни постове, руски складове за боеприпаси и руски обекти за противовъздушна отбрана. 

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза на 20 юли, че според оценките на САЩ Русия е загубила в Украйна 15 000 военни, а поне 45 000 са ранени.

Той добави, че украинските сили също търпят значителни загуби. Според президента на Украйна Володимир Зеленски към 23 юли умират средно по 30 украински войници на ден, но в най-тежките сражения през март и юни броят им беше по до 200 на ден.

Вижте още:  Руското външно министерство: Ние не крадем украинско зърно

Русия не публикува статистика за убитите на фронта свои войници. Последните данни са от 25 март, когато според Москва броят на жертвите от руска стана е бил 1351 души.

Съобщенията за украинската контраофанзива и руските загуби идват на фона на обявената нова военна помощ от САЩ и ЕС за Украйна и на зачестилите руски ракетни удари срещу цели далеч от фронта, които взимат цивилни жертви.

Източник: