агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Украйна е изправена пред огромни загуби заради проблем с износа на зърно

Украйна е изправена пред възможна загуба на приходи от зърно в размер на 6 млрд. долара. Това се случва заради блокадата на пристанищата от руските сили, която пречи на Киев да продава милиони тонове пшеница и царевица, предвидени за износ до юни. Това заяви високопоставен представител на зърнопроизводителната индустрия, цитиран от БГНЕС.

Страните, които разчитат на вноса на украинска пшеница, включително Египет, Турция и Йемен, ще трябва да намерят алтернативни доставки. Украйна, която е основен производител на зърно и маслодайни култури, изнася 98 % от зърнените си култури през пристанищата си и само малка част по железниците, където разходите са по-високи. За сезона 2020-2021 год. страната е четвъртият най-голям износител на зърно в света, докато Русия е на трето място, сочат данни на Международния съвет по зърното. Двете държави заедно формират 22% от световния износ.

seo-blog7

Руската подкомисия по митническо-тарифно и нетарифно регулиране, защитни мерки във външната търговия към правителствената комисия за ик…

Още: ООН: Страшен глад заплашва света заради войната в Украйна

Но тъй като руските военни кораби край южното крайбрежие на Украйна не позволяват на товарните кораби да напускат пристанищата, включително главния пристанищен център Одеса на Черно море, износът на зърно почти спря след началото на войната от 24 февруари насам. Украински пристанищни служители съобщиха, че в резултат на боевете около 100 плавателни съда под чужд флаг са блокирани в пристанищата на страната.

“Имаме потенциална загуба от 6 млрд. долара”, заяви пред Ройтерс Николай Горбачов, председател на Украинската асоциация на зърнопроизводителите. Той съобщи, че страната все още има да изнася около 20 млн. тона пшеница и царевица за сезона 2020-2021 год., който приключва през юни, на средна цена от около 300 долара на тон.

Вижте още:  Урсула фон дер Лайен и Лиз Тръс: Руската инвазия се проваля

Няма как Украйна да транспортира такова количество с влак, тъй като капацитета на железопътния транспорт е около 600 000 тона на месец, което е едва една десета обработваното от пристанищата преди войната, допълни той.

гръцки преводач Добрич

27-годишна украинка успя по чудо да се спаси с бебето си при експлозия след ракетен удар в Киев. Олга, самата тя тежко ранена, разказва…

През 2021 год. Украйна е изнесла селскостопански продукти на стойност около 27 млрд. долара, което съставлява близо половината от общите ѝ приходи от износ. “Сега ние просто губим този сектор”, заключи Горбачов.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Източник: