агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

В България все още няма регистър на недоносените бебета

В България стартира пилотна програма за проследяване на недоносени бебета до една година. 

seo-blog7

Специалистът по ранна детска интервенция Маргарита Габровска изтъкна, че у нас все още няма създаден регистър на недоносените бебета.

“Проследяването е необходимо, тъй като е ясно, че недоносеното бебе се ражда с недоразвити органи и системи. Като цяло има нужда от проследяване както на здравословното си развитие, така и на развитието си от гледна точка образователни умения и цялостно развитие”, каза тя в ефира на Bulgaria ON AIR

Световните препоръки са недоносените бебета да се проследяват в рамките на поне първите три години. 

“Това, което ние се опитваме да стартираме като умален проект в “Център малки чудеса” към фондацията “Нашите недоносени деца”, е да проследим поне една група деца в периода 0-1 година. И то такива от семейства със затруднено финансово положение, където проблемът е двоен – достъпът до специалисти от една страна и възможността да си заплатят консултациите от друга. За да може след това да имаме допълнителни данни, които да използваме за разговор с Министерството на здравеопазването от гледна точка потребностите на тези деца”, обясни специалистът.

Габровска подчерта, че е необходимо да се обръща внимание на децата в най-ранната възраст.

“Има изследване в България относно това как проследяването на бременността и дори инвестирането в това впоследствие намалява риска от преждевременно раждане и от усложнения при бебето и майката. При недоносените деца ситуацията е подобна – необходимо е да бъде осигурена този минимален праг на грижа”, заяви тя.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Източник:

гръцки преводач Добрич

Вижте още:  Статистиката днес: 36 пияни и 7 дрогирани шофьори