агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

В Полша почина бременна жена, жертва на закона срещу абортите

В болница в град Пищин в Южна Полша почина жена, чиято бременност лекарите отказали да прекъснат заради действащите в страната ограничения.

seo-blog7

30-годишната жена е постъпила в лечебното заведение в 22 седмица от бременността с изтичане на околоплодни води. Лекарите потвърдили патология на бременността. Плодът е  загинал, жената е развила септичен шок и 24 часа след постъпването в болницата е починала, съобщи Йоланта Будзовска, адвокат на семейството.

Комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович публикува писмо, изпратено до Националния съвет на Словашката република…

Адвокатът добавя, че жената се е свързала с роднини, на които е разказала, че лекарите не са искали да прекъснат бременността и заявили, че трябва да се “почака и да се види”.

Т.е. те са действали в съответствие с решението на Конституционния съд на Полша, който през октомври 202 година забрани аборта дори в случаи на неизлечима болест при плода. Прекъсването на бременността е допустимо само, ако тя е настъпила в следствие на изнасилване или съществува опасност за здравето и живота на майката. 

От болницата в Пищин, където се е лекувала жената, заявяват, че единственият фактор за лечението й е била безопасността на пациентката и плода. Решението за това дали да се прекъсне бременността е “друг въпрос”.

гръцки преводач Добрич

Всички медицински решения са били взети “отчитайки правното положение и стандарти на поведение, действащи в Полша”, пише Politico.

Противоречиво решение на полския съд, което налага почти пълна забрана на абортите, ще влезе в сила днес. Това заяви правителството в с…

Представителите на управляващата консервативна партия “Закон и справедливост” смятат, че става въпрос за лекарска грешка. От там добавят, че законът не забранява абортите при заплаха за живота и здравето на майката. 

Вижте още:  Вучич: Сърбия се справя фантастично, готови сме да дадем гражданство на руснаци и украинци

Пациентката е починала през септември 2021 година, но едва сега става известно за случая. Към настоящия момент в полския парламент постъпи законопроект, който предвижда наказание от 25 години затвор за извършен аборт. 

Източник: