агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Велев: Двойният ток е причината за скока на цените в магазините

Инфлацията в страната е сериозна. Покачването на стоки и услуги става все по-осезаема за  домакинствата и бизнеса.

seo-blog7

“Последните 12 месеца цената на тока е 245 лева за мегават/час. Удвояването на цената е главната причина за скока на цените в магазините, тези 16% инфлация на цените на дребно. Днес цената е 702 лв., без компенсации би трябвало да плащат толкова днес, че и нагоре, заради мрежовите такси и надценките на търговците. Това не е двойно, а седморно спрямо година назад. Може да си представите до каква инфлация би довело до това, ако нямаше това решение за компенсиране свъхвисоките цени. Това каза пред БНТ Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Още по темата

30 юни 2022 13:38

28

29 юни 2022 13:15

4

гръцки преводач Добрич

28 юни 2022 15:32

18

“Спекулира се с темата докога ще продължава това. Прогнозната цена, която най-вероятно ще обяви КЕВР днес е 431 лв. средна прогнозна цена за потребителите на свободния пазар. Без компенсации това е очакваната средна за година напред пазарна цена. За бита е определена фиксирана цена – 82 лв. за мегават/час”, разясни Велев.

“Субсидира се силно цената на хората които нямат възможност да плащат, но така и на заможните. Правилният начин е енергийни помощи, подпомагане на тези, които имат затруднения със сметките, докато хората със средни доходи, хората с високи доходи трябва да плащат реалната цена”, заяви Васил Велев.

Той смята, че цените на тока ще се запазят близки до тези, които са били досега. “Не очакваме занапред при това решение от вчера цената на електроенергията да генерира допълнително инфлация, по-скоро ще започне едно задържане на цените и бавно намаляване. Но това което е голям проблем е цената на природния газ, защото електроенергията си я произвеждаме сами. Не е така с природния газ, ние него го внасяме и цената там изхвърча до небесата”, обясни Велев.

Вижте още:  В Русия: Ипотеките за неваксинирани поскъпват през 2022 г.

Васил Велев изрази мнение, че актуализираният бюджет е предизборен. “Той ще създаде проблеми с финансовата и макроикономическата стабилност и не е изключено да доведе до увеличаване на данъците в следващата година или до намаляване на някои разходи. Това което беше хубаво в него е, че се увеличиха разходите за образование”, каза Велев.

Източник: