агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Войната започна – Русия нападна Украйна

Взривове се чуват в Киев, Харков и Одеса

Украйна война

seo-blog7

Около 5 часа тази сутрин Русия започна пълномащабна военна операция на територията на цяла Украйна.

Малко преди това руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за специална военна операция. В обръщение към народа, Путин заяви: „Обстоятелствата изискват от нас да предприемем решителни и незабавни действия. Народните републики от Донбас се обърнаха към Русия с молба за помощ. В тази връзка, в съответствие с член 51, част 7 от Устава на ООН, с одобрението на Съвета на федерацията и в изпълнение на договорите за приятелство, ратифицирани от Федералното събрание, реших да проведа специална военна операция“.

Държавният глава отбеляза, че плановете на Русия не включват окупацията на Украйна, но Русия ще се стреми към нейната демилитаризация.

BBC: Войната в Украйна започна

Целият ход на събитията и анализът на информацията показваше, че сблъсъкът на Руската федерация с националистическите сили в Украйна е неизбежен, въпрос на време, заяви още руският държавен глава. Той се обърна към военните в Украйна с думите: “Вие се заклехте на народа, а не на хунтата, призовавам ви незабавно да сложите оръжие и да се приберете вкъщи”.

“Който се опита да да създаде заплахи за Русия – отговорът ще бъде незабавен”, така Путин се обърна към западните страни.
“В Русия казват, че ако сме силни, нямаме нужда от разузнаване. Но истинската сила е там, където е истината”, допълни Путин.

БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ:

гръцки преводач Добрич

Веднага след речта на Путин, около 5 часа сутринта информационните агенции предадоха за мощни взривове в Киев и Харков. Чуха се взривове на международното летище “Бориспол” в Киев, но след това стана ясно, че то не е ударено с ракета, а украинската ПВО е стреляла по руски безпилотен самолет. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, съобщи обаче украинското Външно министерство. Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища, в града са включени сирените на “Гражданска отбрана”. Украинските медии съобщават за взривове още в Краматорск, Одеса, Бердянск. Въздушното пространство над Украйна е закрито. В граничните с Украйна райони, Русия също закри небето си за граждански полети. Държата ни е нападната от Русия, с подкрепата на Беларус, съобщиха украинските гранични власти.

Вижте още:  Разкритие: Схеми за данъчни измами са ощетили правителствата с най-малко 141 млрд.евро

Руските въоръжени сили не нанасят никакви ракетни, авиационни или артилерийски удари по градовете на Украйна, заяви руското МО. Атакуват се военни обекти по цяла Украйна, като на първо място руснаците удрят по части на противовъздушната отбрана, авиобази и системи за управление.

Контролираният от Украйна град в Донбас Мариупол е атакуван с реактивната система за залпов огън “Град”. РСЗО “Град” се използва за атака по цялата “линия на съприкосновение” между републиките в Донецк и Украйна. Местните сили на ДНР и ЛНР, подпомагани от артилерията на руснаците, премина настъпление по целия фронт в Донецк.

Атаката на Русия не е само по въздуха. “Интерфакс-Украйна” съобщи за началото на руска десантна операция в района на Азовско море. УНИАН обяви, че руските войски са преминали границата в района на Харков. По-късно руската армия потвърди това, като заяви, че украинските гранични служби не са оказали съпротива.

Първият атакуван по суша град се нарича Щастие. Той е в контролираната от Украйна част на Луганска област. Рано тази сутрин части на ЛНР започнаха десант срещу Щастие.

Руски танкове навлязоха в Украйна откъм Беларус, те пресякоха към 8 часа границата при Сенковка, Чернихивска област.

Няма данни за реакция на украинската армия. В Донецк и Луганск е тихо. Президентът Зеленски свика заседание на Съвета за национална сигурност. Зеленски разпространи видеообръщение в социалните мрежи, в което призова за спокойствие. “Без паника. Ние ще победим. Слава на Украйна!”, заяви президентът.

Източник